Ugrás a cikkhez
Reklám

A francia hírszerzés egyik embere véletlenül üzenetet küldött egy megfigyelt dzsihadista telefonjára, azonnal tudatva a célszeméllyel, hogy megfigyelés alatt áll. A hírt a belügyminisztérium is megerősítette.

A rossz helyre küldött üzenet az egész akciótervet felborította. A célpont – egy Párizsban élő muszlim hitszónok – azonnal rájött, hogy lehallgatják a telefonját, és minden lépését figyelik. Azonnal felhívta a hírszerzés ügynökét, és a társait is figyelmeztette, hogy megfigyelik őket.

Az M6 hírtévé jelentése szerint a balsikerű lépés egyszerre két hírszerző ügynökség közös munkáját tette tönkre.

"Kétségkívül ez volt a legnagyobb hiba, amit az ügynök elkövethetett" – kommentálta az M6 a történteket.

A balszerencsés hírszerző eredetileg a kollégájának akart üzenetet küldeni múlt szombaton. Az üzenetben az iszlamista prédikátorról és a nyomozás aktuális állásáról is írt. Csak akkor jött rá, hogy mekkora hibát követett el, amikor a dühös hitszónok néhány perc múlva fölhívta. A nyomozásban érintett ügynökségek – a Central Territorial Intelligence Service és a General Directorate for Internal Security – őrjöngtek, amikor meghallották, hogy mi történt.

Franciaországban a 2015-ös párizsi terrortámadás óta szükségállapot van érvényben. Az ennek kapcsán érvénybe léptetett változtatások egy része - például a rendőrség megerősítése - a szükségállapot eltörlése után is érvényben maradnak. A döntést sokan támadták; szerintük a törvényhozás az alapvető civil jogokat veszélyezteti, mivel így akár bírói végzés nélkül is végrehajthatók rajtaütések és letartóztatások.

(Telegraph - Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából