"Betiltott újnáci csoport tagjait" vették őrizetbe kedden Nagy-Britanniában, mert a gyanú szerint "terrorcselekményre" készültek. A brit védelmi minisztérium keddi bejelentése szerint mind a négy gyanúsított a brit hadsereg katonája. Életkoruk 22 évtől 32 évig terjed. Hármat közülük Anglia középső térségében, egyet Walesben vettek őrizetbe.




A hatóságok gyanúja szerint mindegyikük a tavaly betiltott, National Action nevű, "náci eszméket hirdető" csoport tagja, és a 2000-ben kelt terrorellenes törvény alapján vették őket őrizetbe.

A minisztériumi közlemény nem tér ki arra, hogy pontosan milyen "terrorcselekményre" készültek, de a törvény szerint pusztán a betiltott csoportban viselt tagságuk miatt akár tízévi szabadságvesztéssel is sújthatók. A National Action magát állítólag "nemzetiszocialista ifjúsági szervezetként" írja le.




Amber Rudd belügyminiszter a betiltásról hozott tavalyi határozatában rasszista, antiszemita, homofób csoportosulásnak nevezte a 2013-ban alakult szerveződést. Akkori parlamenti felszólalásában kijelentette: a csoport célja "a gyűlöletkeltés és az erőszak dicsőítése", és az ilyesminek "nincs helye Nagy-Britanniában". (Kivéve persze, ha muszlim hitszónokok űzik nap mint nap - a szerk.)

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Nyomokban azért van remény: a Bundeswehr kommandósai tudják még, hogyan kell karlendíteni