Ugrás a cikkhez
Reklám

Berlin Spandau nevű városrészében 12 órakor néma tisztelgéssel vette kezdetét az ottani börtönben harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Rudolf Heßre való emlékező felvonulás. A győztesek által Nürnbergben életfogytiglani börtönre ítélt, Londonban a Szovjetunió elleni közös fellépésről tárgyalni kívánó Rudolf Hesst a háború végéig a britek tartották fogva, majd a nürnbergi elítélése után a szövetségesek felügyelte Berlin-Spandau börtönében raboskodott egészen a 30 évvel ezelőtti meggyilkolásáig. A mai emlékező menet jelmondata: Mord verjährt nicht – gebt die Akten frei! Recht statt Rache! (A gyilkosság nem évül el – Tegyétek nyilvánossá a dokumentumokat! Bosszú helyett igazságot!) - közölte a az eseményt felvezető alaphírt a Tag24 című német portál.



Rudolf Heß
Harminc esztendővel ezelőtt, 1987. augusztus 17-én gyilkolták meg Berlin-Spandau börtönében az angol katonák az akkor 93 éves Rudolf Heßt, az utolsó ottani második világháborús rabot, akinek a természetes halálát valószínűleg nem volt türelmük kivárni. A Willkommenskultur árnyékában – és talán éppen annak ellenére – ma déli 12 órai kezdettel a szigorú hatósági megszorítások ellenére is emlékező felvonulást tartanak Berlin Spandau nevű városrészében. A felvonulás nyitányaként csendes főhajtásra kerül sor a Berlin-Spandau börtönnel átellenben.



Tüntetés Nagy-Britannia berlini nagykövetsége előtt
A várhatóan 1000-1500 főnyi résztvevő előre meghatározott útvonalon vonulva emlékezik majd Rudolf Heßre, Adolf Hitler helyettesére. A menet a többi között érinti a Berlin-Spandau vasúti pályaudvart is. Az ezúttal is nélkülözhetetlen antifák ellentüntetéssel és menettel tiltakoznak a nemzeti érzelmű németek megemlékezése ellen. A rendőrség a komolyabb összetűzések kivédésére nagy erőkkel vonult a helyszínre.



Rudolf Heß sírfelirata Wunsiedelben
Rudolf Heß meggyilkolásának napra pontosan 30-ik évfordulóján, augusztus 17-én, már volt tüntetés Nagy-Britannia berlini nagykövetsége előtt. A tüntetők a nagykövetség előtt is a Heß halálára vonatkozó akták nyilvánosságra hozatalát követelték.



Rudolf Heßre emlékeznek Wunsiedelben
Rudolf Heß 1894-ben született az egyiptomi Alexandria városában, s az elemi iskolát is ott járta ki. Apai ágon a bajorországi, pontosabban felső-frankföldi Wunsiedel városból származik, s korábbi óhajának megfelelően családtagjai itteni sírjában temették el. De csak 2011-ig nyugodhatott itt, mert a zsidók és bizonyos „németek” követelésére – a helybeli evangélikus egyház közreműködésével – földi maradványait kiforgatták, elégették és hamvait a tengerbe szórták.

Sepp Stuttgarter – Kuruc.info

Frissítés: A Berlin-Spandauban időközben véget ért emlékező menetet ezúttal is mintegy 500 antifa és egyéb hulladék zavarta meg. A Rudolf Heß halálának 30. évfordulójára emlékező, mintegy 800-1000 felvonuló az 1933 és 1935 között Németország hivatalos nemzeti zászlójának számító fekete-fehér-piros lobogókat lengetve vonultak, miközben a az antifák a "Nácik, kifelé!" jelszót üvöltözték. (Korábban, 1919-ig már volt hivatalos állami zászló a fekete-fehér-piros, ám az I. világháborúban elszenvedett vereség nyomán ezt lecserélték - S. S.). Az emlékező menet élén egy nagyméretű transzparensen Rudolf Heßnek a nürnbergi bíróságon az utolsó szó jogán elmondott beszédének híres mondata, az "Ich bereue nichts" (Nem bánok meg semmit) volt olvasható.



"Nem bánok meg semmit"
A Rudolf Heßre emlékezők ellen kivonult antifák nagy vörös molinóra az általuk mintegy két éve rendszeresen idézgetett sáskasimogató, igen bölcs jelmondatot is felírták: "A határok nem a népek, hanem a lenn és a fenn között húzódnak".



Antifák a lenn és a fenn közötti határokról

S. S. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából