Ugrás a cikkhez
Reklám

A katalán rendőrség szerint egy nagyobb banda követte el a csütörtöki barcelonai és cambrilsi támadásokat, amelyekben összesen 14 halálos áldozatot követeltek, és amelyekben 130 ember pedig megsérült. A tagok közül ötöt lelőttek a rendőrök, négyen már őrizetben vannak, négyet pedig még keresnek.

A La Vanguardia című helyi lap a keresett "fiatalemberek" neveit is közölte: Moussa Oukabir, Mohamed Hychami, Younes Abouyaaqoub és Said Aallaa, 17 és 24 év közötti férfiak, akik mind a katalóniai Ripoll városában laktak.




Spanyolország legkeresettebb embere jelenleg a 18 éves Moussa Oukabir, aki a feltételezések szerint a barcelonai Las Ramblas sugárúton a tömegbe hajtó furgont vezette.




A gyanú szerint a bátyja, Driss igazolványát felhasználva bérelte a kisteherautót, amivel 13 embert ölt meg. Bérelt egy másik, menekülésre szánt autót is, amit később a rendőrök megtaláltak Barcelonától északra. Driss Oukabir feladta magát, miután közzétették a fényképét, de ő valószínűleg nem érintett.

A katalán belügyminiszter, Joaquim Forn szerint a rendőrök azért nem tudták lelőni a támadót a Las Ramblas sugárúton, mert túl sokan voltak a környéken. Később, a tengerparti üdülőhelyen, Cambrilsban a rendőrök öt embert lőttek le, akik hasonló támadással próbálkoztak. A rendőrség gyanúja szerint közvetlen kapcsolat van a két támadás közt.

Csütörtökön három, pénteken még egy embert vettek őrizetbe, akiknek a nevét nem közölték, csak annyit tudni, hogy hárman marokkói állampolgárok. Moussa Oukabir marokkói is származású lehet, de állampolgárságáról, illetve születési helyéről ellentmondó információk láttak napvilágot. Egyes hírek szerint spanyol állampolgár, a Facebook-oldalán viszont a franciaországi Marseille-t adta meg születési helyeként.

A francia belügyminiszter Gérard Collomb bejelentette, hogy megerősítik a spanyol határ ellenőrzését, mivel a fő gyanúsított még mindig szökésben van. Barcelona nagyjából 160 kilométerre van a francia határtól.

(MNO)

Frissítés: meghalt a barcelonai merénylet szervezője

A katalán rendőrség szerint a barcelonai gázolásos merénylet szervezője és a furgon vezetője ugyanaz az ember, akit Cambrilsban lelőttek.

Az El Periódico című katalán napilap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írta meg, hogy Moussa Oukabi a barcelonai merénylet fő gyanúsítottja.

A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták a furgonban. A katalán rendőrség ezért közzétette Driss fényképét, aki ezután jelentette be, hogy ellopták a papírjait.

A katalán rendőrség azt gyanította, hogy a pénteki cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrök a merénylet főszervezőjét is lelőtték - több társával együtt.

Most vált biztossá, hogy Moussa Oukabi a lelőtt terroristák között van.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából