Ugrás a cikkhez
Reklám

Megkéseltek több embert Finnországban, Turku városának központjában pénteken délután. A rendőrség közlése szerint nyolc ember sérült meg, közülük kettő halálosan. Egyikük a helyszínen, a másik a kórházban vesztette életét. Minden áldozat felnőtt.




A kiérkező rendőrök egy embert lábon lőttek, majd őrizetbe vettek, ő jelenleg kórházban van, kiléte egyelőre nem ismert. Korábban megjelentek olyan hírek is, hogy a rendőrség feltételezi, az elfogott támadónak voltak társai is. A péntek kora esti sajtótájékoztatón ezt nem erősítették meg, csak azt, hogy vizsgálják a videófelvételeket, és várják a szemtanúk jelentkezését.




Egyelőre nem tudni, hogy mi volt az elkövető vagy elkövetők indítéka, így azt sem, hogy terrorista indíttatású volt-e a támadás. A belügyminiszter annyit mondott, hogy "ránézésre a támadó külföldi lehet".




(MNO)

Frissítés: Babakocsit toló nőt is nyakon szúrtak

Egy szemtanú, Cecilia Lundberg egy svéd nyelvű helyi lapnak, az Åbo Underrättelsernek elmondta, hogy két bátor férfi egy babakocsit toló nő felé rohant egy téren, és az egyikőjük nyakon szúrta. A járókelők egy része szívmasszázzsal próbált segíteni a nőn, mások a félévesforma csecsemőre figyeltek.

Lundberg szerint eltartott egy darabig, mire a rendőrség és a mentők megérkeztek a helyszínre, hiába telefonáltak a késlekedés miatt dühösen az emberek. Ennek az volt az oka, hogy a többi támadás színhelyére igyekeztek. Korábban az Ilta-Sanomat című finn bulvárlap adott hír arról, hogy egy babakocsis nőt is megkéseltek.

A  finn rendőrség pénteken késő este az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint még magányos támadót valószínűsített, de nem zárták ki, hogy mások is érintettek lehettek, és további potenciális gyanúsítottakat keresnek. Az elfogott aljadék nemzetiségét és személyazonosságát még nem állapították meg.

A Turkuba látogató Sauli Niinisto finn elnök "sokkoló és gyáva cselekedetnek" nevezte a támadásokat.

(Kuruc.info )

2. frissítés: Négy embert vettek őrizetbe szombatra virradóra

Négy embert őrizetbe vett szombatra virradóra a finn rendőrség az előző napon elkövetett késeléses támadással összefüggésben – közölték a hatóságok.

Az FNB finn hírügynökség idézte szombat reggel Markus Laine finn rendőrparancsnokot, aki szerint megkezdték az őrizetbe vett személyek kihallgatását, tisztázandó a részvételüket a bűncselekményben. A rendőrparancsnok a folyamatban lévő nyomozati eljárásra tekintettel nem bocsátkozott részletekbe.

3. frissítés: Egy 18 éves marokkói jöttment a gyilkos

Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a turkui késeléses támadást, a feltételezett elkövető egy 18 éves marokkói férfi volt – közölte szombaton a finn rendőrség.

Péntek délután a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában egy férfi késsel támadt a járókelőkre. A támadó megölt két embert és nyolcat megsebesített. A rendőrség szombati tájékoztatása szerint mindkét halálos áldozat finn volt, de a sebesültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár.

(MTI)

4. frissítés: A nem létező marokkói háború elől menekült az európai létezőbe

A finn hatóságok szombat délután tartott sajtótájékoztatójukon újabb információkat osztottak meg. A támadásokkal egyedül a korábbi híradásokban már említett 18 éves marokkóit vádolják, de valóban őrizetbe vették további négy honfitársát, akiknek a lehetséges szerepét még vizsgálják. Egy további, nem tisztázott állampolgárságú betolakodót is keresnek, aki nemzetközi körözés alatt áll.



A sajtótájékoztatón csak a hatóságok arcát ismerhettük meg, a letartóztatottakét nem
Mindkét halálos áldozat finn nő volt, a hatóságok szerint a gyáva támadó szándékosan utazott a gyengébbik nem képviselőire. A nyolc sebesült közül mindössze ketten férfiak, akiknek az volt a bűnük, hogy az áldozatoknak próbáltak segíteni.

Az alávaló gyilkos 2016-ban érkezett Finnországba, ahol menedékkérelmet nyújtott be, és a tett idején is egy befogadóközpontban élt. Arról nem adtak információt, hogy a kérelmét az eljárás folyamán elutasították vagy elfogadák-e. Akárhogy is történt, jól jött volna neki egy saját  Zsohár Zsuzsanna, aki dédelgeti a zord finn körülmények között.



Mi magyarok is galádul felhúztuk a békére vágyó menekülteket a Röszkénél, Gyurcsány is megmondta
A lőtt sebe miatt kórházban pátyolgatott agysebészt a mai nap folyamán tolmács segítségével kihallgatják. Közvetítőre szerintünk már nem sokáig lesz szükség, mert a kirekesztő módon még mindig túl fehér Európa lassan megtanulja az Allahu akbar! jelentését...

(Kuruc.info)

5. frissítés: Több ezren emlékeztek meg Turkuban a merénylet áldozatairól

Félárbócra eresztették a zászlókat Turkuban, Finnország ötödik legnagyobb városában. Sokan gyertyákkal és virágokkal emlékeznek meg a késeléses merénylet áldozatairól.

Pénteken kora délután egy férfi két embert halálra szúrt, további nyolcat pedig megsebesített, többük állapota még mindig súlyos. Azóta kiderült, a halálos áldozatok finnek, a sérültek között pedig van brit, svéd és olasz állampolgár.

A támadás után a férfi el akart menekülni, de a merénylet helyszínen sok volt a rendőr, akik azonnal reagáltak. Így nem jutott messzire. A rendőrség előbb gyilkosságnak tartotta az ügyet, majd az éjszaka összegyűjtött információk alapján már terrortámadásként kezelik.

Az elkövető egy 18 éves marokkói állampolgár. Tavaly érkezett a skandináv országba és egy befogadóközpontban élt. Állítólag menedékjogért folyamodott, ám ezt a hatóságok visszautasították.

A helyszínről élőben jelentkezett be Cser Attila, az M1 riportere. Elmondta, hogy a városban nagy a megdöbbenés, mivel a helyiek eddig csak a hírekből ismerték az iszlamista terror jelenségét. Finnországban megtört valami – mondta.

Rámutatott: politikai szakértők szerint a finn kormánynak át kell gondolnia bevándorláspolitikáját.

A támadás helyszínén általános szomorúság tapasztalható, és az emberek azt kérdezgetik, hogy miért történhetett meg ez a tragédia, zárta tudósítását az M1 munkatársa.

(Híradó)

Korábban írtuk: Megkéseltek több embert Finnországban, Turku városának központjában pénteken délután. Helyi sajtóhír szerint az egyik áldozat meghalt.

A rendőrség Twitter-üzenetben tudatta, hogy lábon lőtt és őrizetbe vett egy férfit, aki a késeléssel gyanúsítható. A rendőrség egyúttal felszólította a lakosokat, hogy maradjanak távol a városközponttól.

A Daily Mail cikkében arról ír, hogy egy szemtanú egy vagy több lövést hallott, és látta, hogy egy ember a földön fekszik. A támadásról az internetre felkerült videó szerint “Allah Akbar!” kiáltás hallatszik, miközben emberek futnak az utcán.

A támadásban összesen hat ember sérült meg, egy férfi és öt nő. A támadásról "nem tudni még, hogy terrorista indíttatású volt-e".

A súlyos incidens miatt fokozták a biztonsági készültséget a finn vasútállomásokon és Helsinki repülőterén.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából