Ugrás a cikkhez
Reklám

Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje szerint jó esélye van rá, hogy ő legyen a következő német kormányfő. Schulz a ZDF országos köztelevíziónak adott interjúban azt mondta, még semmi sem dőlt el, minden lehetséges, megéri kampányolni az utolsó pillanatig.

A politikussal készült beszélgetés vasárnap este lesz látható a televízióban. Az előzetesen közölt részletek szerint Schulz nyitottnak mutatkozott ismét együtt kormányozni az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával a Keresztényszociális Unióval (CSU) abban az esetben, ha ő lesz az új kancellár.

A szociáldemokraták jelöltje annak ellenére nyilatkozott ilyen magabiztosan, hogy pártja a közvélemény-kutatások szerint bőven le van maradva mögött a CDU/CSU mögött. A felmérések szerint a konzervatívnak mondott uniópártok támogatottsága 37-40 százalékos, míg az SPD 23-25 százalékon áll.

Schulz az interjúban kritizálta a német autógyártókat, mert szerinte az iparág “elaludta a jövőt”. Úgy vélekedett, hogy a gyártók a rövidtávú pénzügyi sikerek érdekében nem fektettek be olyan területekbe, amelyekbe a jövő érdekében invesztálni kellett volna. Ez a magatartás vezetett el a dízelbotrányhoz, amelynek most a dízelautó-tulajdonosok – elsősorban az ingázók, kisiparosok, szállítók – “fizetik meg az árát” – mondta a politikus. Véleménye szerint az augusztus elején Berlinben tartott sikertelen dízelcsúcs egyetlen eredménye azt volt, hogy a gyártóknak – az SPD nyomására – végre el kellett ismerniük a felelősségüket a botrányban.

Martin Schulz vasárnap este a német RTL kereskedelmi televízióban is szerepel, amelyben állampolgárok kérdezik több témában. Az adásból előzetesen közöltek szerint a "menekültek és migránsok" kiutasításával kapcsolatban a kancellárjelölt azt mondta: ha valaki ebben az országban védelmet kér, de nem tiszteli a törvényeket, akkor ki kell utasítani. (Hogy miért mondta ezt, lásd itt: Seehofer a naiv lelkek újabb illúzióját rombolta le: "szinte lehetetlen" az élősködők kiutasítása) Schulz ostobaságnak nevezte a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, CSU-elnök által szorgalmazott 200 ezres felső határt a "menekültek és migránsok" befogadásával kapcsolatban.

Választási győzelme esetére pedig azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy európai szinten "nagyobb szolidaritás alakuljon ki a menekültek segítésében", eddig ugyanis szerinte sok tagország "kibújt a teherviselés alól", és "Németország mögé rejtőzött". A szolidaritás egy alapelv, nem “mazsolázgathat” belőle mindenki a kedve szerint – jelentette ki. Hozzátette, kancellárrá választása esetén Németország csak akkor hagyná jóvá az EU költségvetését, ha megegyezés születne egy egységes bevándorlási és menekültpolitikáról.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából