Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) "segély"szervezet szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti a migránsok "mentését" szolgáló misszióját a Földközi-tengeren.



"Munkában" az MSF

Loris de Filippi, az MSF olaszországi vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy a segélyszervezet fenyegetve érzi magát a líbiai parti őrségtől, és az olasz kormány politikája is megnehezíti munkájukat.

"Azért függesztjük fel tevékenységünket, mert az a benyomásunk, hogy komolyan kell venni a líbiai parti őrség fenyegető magatartását (...), és nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat" – magyarázta Filippi.




Mint ismeretes, a líbiai hatóságok bejelentették, hogy kitiltják az NGO-k hajóit az észak-afrikai ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld szélességű "kereső- és mentősávból".

Az Orvosok Határok Nélkül elutasította, hogy aláírja az olasz kormány által kidolgozott magatartási kódexet, amelyet több más "segély"szervezet elfogadott. Filippi szerint Róma a Földközi-tengeren mentést végző NGO-kat "kriminalizálni akarja".

A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek hajói nem léphetnek be Líbia felségvizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert végre ráébredt, hogy a "segély"szervezetek az embercsempészek tevékenységét segítik.

Frissítés: újabb győzelem

A Sea Eye nevű német "segély"szervezet is felfüggeszti a niggerszállítmányozást (az MTI csodálatos megfogalmazásában: "a Földközi-tenger nyugati részén bajba jutott menekültek megsegítésére indított mentőakcióit"), tekintettel a megváltozott biztonsági helyzetre - közölte a nem kormányzati szervezet (NGO) vasárnap.

Michael Buschheuer, a Sea Eye alapítója elmondta, nem tudnak tovább felelősséget vállalni hajóik legénységének biztonságáért, miután a líbiai kormány pár napja módosította a hatáskörébe tartozó tengeri mentési övezet határait, és ezzel lényegében kitiltotta az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek mentőhajóit.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Sikerült elérni, hogy Líbia zárja le partjait az Európa-gyilkos "civil" niggerszállítók előtt

- A niggerimportáló "civilek" mozgatórugója: felszámolni a nemzeteket, nehogy visszajöjjön Hitler

- Kiderült, hogy a líbiai parti őrség is tudja végezni a dolgát, ha akarja (és elég pénzt kap érte)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából