Ugrás a cikkhez
Reklám

A megszállt Kelet-Jeruzsálem óvárosában ma reggel hét órakor öt halálos, egy közepesen és egy könnyebben megsebesült áldozatot követelő tűzharcra került sor az izraeli rendőrség és három palesztin fegyveres között. Az izraeli és a palesztin hírforrások szerint a palesztinok az óváros Oroszlános kapujánál (keresztény elnevezése szerint: Szent István-kapu) a három palesztin tüzet nyitott az izraeli rendőrökre, s közülük kettőt halálosan, egyet közepesen megsebesítettek. A három palesztin fegyveres az Umm el-Fáhem városbeli Dzsáberin család tagjai voltak – írja a Válláh!Hádásoit hírportál.



Az Oroszlános kapu előtti térség tűzpárbaj után

Az Oroszlános kapuhoz érkező izraeli rendőrséggel a három palesztin felvette a harcot, ám egy idő után a túlerő láttán bemenekültek a városfalakon belülre, pontosabban a Templom-hegynek az El-Ákszá és az Omár-mecset közötti területére, ahol további tűzpárbajt vívtak a térségen állandó jelleggel tartózkodó rendőrökkel. A palesztinok az Oroszlános kapu előtti térségről történt menekülésük közben könnyebben megsebesítettek egy helyszínre érkező mentőst is. A két halálosan és az egy közepesen megsebesült sebesült kilétéről az izraeli rendőrök sokáig semmit nem voltak hajlandók elárulni, csak azt, hogy 30 és 35 év körüliek.



Az egyik agyonlőtt palesztin fegyveres a Templom-hegyen

Később azonban elárulták az izraeli rendőrök, hogy a sebesülésébe belehalt két izraeli személy a kollégájuk, tehát a tűzpárbajban résztvevő rendőrök voltak, míg a közepes mértékben megsebesített izraeli kilétéről még mindig nem lehet tudni semmit, de valószínűleg ő is rendőr. Az Oroszlános kapun keresztül behatolva a három fegyveres palesztin az első tűzharc után a Templom-hegy térségére menekült, ahol tovább viszonozták a tüzet az izraeli rendőrökre. Az El-Aksza mecset árkádja fedezékében készült videón látható az, amint az egyik palesztint már meglőtték az izraeli rendőrök, azt hitték róla, hogy akcióképtelen, amikor az hirtelen fölugrott, és ismét tüzelni kívánt az izraeliekre. Végül az izraeli rendőrök a Templom-hegyen mindhárom palesztint agyonlőtték.

Az izraeli rendőrség az incidens után zárlatot rendelt el a falakkal körülvett kelet-jeruzsálemi óvárosra, betiltotta a pénteki nagyimát az El-Ákszá mecsetben, miközben Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök azonnali megbeszélésre hívta Ávigdor Lieberman hadügyminisztert és Gil’ád Erdán belbiztonsági minisztert.



Roni Elseih, izraeli rendőrkapitány a Templom-hegyen

A Hamász Iszlám ellenállási Mozgalom gázavárosi szóvivője, Ábu Zuhári, szervezete nevében vállalta a fegyveres támadás elkövetését, s egyben kijelentette, hogy a mai fegyveres akció is természetes következménye a palesztin nép ellen elkövetett izraeli terrornak, a megszállásnak.

El-Kudszi – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából