Ugrás a cikkhez
Reklám

Komolyabb provokációk nélkül, békésen zajlott le idén a buzifelvonulás vasárnap az ukrán fővárosban.

Az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni jelentése szerint az idei KievPride elnevezésű provokáción mintegy ezren vettek részt, köztük nemcsak az "LMBT-közösségek" jogvédői, hanem velük rokonszenvező ukránok és külföldi diplomaták is.

A rendet körülbelül öt és félezer rendőr felügyelte.

A város központjában lévő Sevcsenko parknál – ahonnan a menet indult – fémdetektoros kapukat helyzetek el. Kisebb dulakodás tört ki rendőrök és a felvonulást ellenzők között, a fővárosi rendőrség közlése szerint emiatt hat embert vettek őrizetbe. Később Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról számolt be, hogy a dulakodás közben két rendőr sérült meg könnyebben, a rendellenes provokáció résztvevői közül viszont senkit sem ért bántódás.

Amikor a menet a felvonulás végéhez ért, a szervezők arra érték a résztvevőket, hogy mondjanak köszönetet a rendfenntartóknak a megmozdulás biztosításáért.

Az Áljobb Szektor meg is ígérte, hogy nem bántja a homárokat

A KievPride ellenzői, ukrán nacionalista szervezetek – köztük a "Jobboldali" Szektor (PSZ) – előrebocsátották, hogy nem tekintik a homokosok felvonulását jogvédő akciónak, ezért igyekeznek megakadályozni a rendezvény megtartását. Ígéretet tettek ugyanakkor előző nap arra, hogy nem támadnak a felvonulás résztvevőire.

A provokációt megelőző napon hackerek feltörték az ukrán "LGBT-szövetség" honlapját, és fenyegető üzenetet küldtek a szervezetnek e-mailben. A szervezet az incidens miatt az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztályához fordult.

Kijevben 2013 óta rendeznek betegfelvonulásokat. Akárcsak tavaly, idén is a belvárosban tartották a fertőt, míg korábban nem központi részen szervezték meg az előre jelzett rendpárti akciók miatt. Minden alkalommal nagy számú rendőr biztosítja a köcsögök védelmét a felvonulás alatt, eddig viszont minden évben komolyabb incidensek nélkül zajlottak le a rendezvények.

A többségében ortodox vallású ukrán lakosság alapvetően nehezen fogadja el a devianciát, ugyanakkor megfigyelők szerint az elmúlt évek alatt sajnos fokozatosan egyre toleránsabbá válik a társadalom a homoszexuálisokkal szemben.

Frissítés: Néhány pofon csak elcsattanhatott

Néhány órával a rendezvény befejezése után a szervezők viszont arról adtak hírt, hogy két résztvevőt a rendezvény után ismeretlenek megvertek. A kijevi rendőrség közölte, hogy egy támadót elfogtak, társait még keresik.

Ha öt és félezren vonultak ki ezer ratyi valagát őrizni (mondjuk azt pont hiába), akkor lehet, hogy még meg is találják az "ismeretleneket". Persze biztos, hogy most ez a legégetőbb probléma Ukrajnában.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából