Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet négy feltételezett tagjával végeztek a biztonsági erők bevetésük során a dél-iráni Hormozgán tartományban - közölte hétfőn Azízalláh Máleki, a helyi rendőrség kapitánya.

Máleki hétfői beszámolója szerint a terrorszervezet feltételezett tagjai még vasárnap délután csaptak össze a biztonsági erők tagjaival a dél-iráni Rudan városához közeli egyik hegyvidéki területen.

A hivatalos hírügynökségek által idézett Máleki szerint a rendőrség a tűzpárbajt követően fegyvereket, lőszereket és robbanószereket foglalt le, valamint az Iszlám Állam zászlaját is megtalálta a fegyveresek rejtekhelyén. A rejtekhely átkutatása során a hatóságok ráakadtak az egyik feltételezett szélsőséges okirataira is, amelyekből kiderült, hogy a fegyveresek legalább egyike külföldi származású volt. A további három férfi azonosítása még folyamatban van.

Múlt szerdán öngyilkos merénylők és fegyveresek támadták meg az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét Teheránban. A mészárlásban legalább 17 ember életét vesztette, és - a belügyi tárca pénteki közleménye szerint - 52 ember sebesült meg. A merényletet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A teheráni merényletek óta az iráni hatóságok több mint ötven, a merényletekkel kapcsolatba hozható gyanúsítottat vettek őrizetbe.
A hatóságok "teljesen megsemmisítették" a merényletet elkövető terroristasejtet - közölte vasárnap Mahmúd Alavi hírszerzései miniszter, aki hozzátette, hogy a terrortámadással kapcsolatba hozható egyetlenegy személy sincs már szabadlábon.

Az iráni parlamentben zárt ajtók mögött tartott ülésen Alavi elmondta, hogy a merénylet megvalósításában érintett összes személyt őrizetbe vették, vagy megölték, köztük a merénylet értelmi szerzőjét is.

Az iráni hírszerzési minisztérium múlt csütörtökön a merénylet elkövetői közül nyilvánosságra hozta öt terrorista személyazonosságát, akik a minisztérium tudomása szerint korábban az Iszlám Állam soraiban harcoltak Irakban és Szíriában.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából