Ugrás a cikkhez
Reklám

Meghalt az auschwitz-birkenaui német munkatábor egyik utolsó Németországban elítélt hajdani őre, Reinhold Hanning. Ügyvédje csütörtöki tájékoztatása szerint észak-rajna-vesztfáliai otthonában hunyt el kedden, 95 éves korában, alig egy évvel a tavaly júniusban hozott ítélet után.

Reinhold Hanning öt év börtönbüntetést kapott, amiért a zsidók és a kottájukból játszó "német" ügyészség szerint az SS tagjaként "közreműködött 170 ezer ember legyilkolásában". A detmoldi tartományi bíróság ítélete nem jogerős, Hanning szabadlábon várhatta a per folytatását.

Az egykori lágerőr ellen a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége emelt vádat, az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján.

A bíróság által elfogadott álláspontja szerint a férfi "a tábort működtető gépezetben betöltött funkciója révén bűnrészes a gyilkosságok valamennyi típusában, így gázkamra révén elkövetett emberölésekben és tömeges kivégzésekben", valamint – az ügyészség szóhasználata szerint – emberek “életkörülmények általi elpusztításában”, mindenekelőtt módszeres halálra dolgoztatásában és éheztetésében.

Reinhold Hanning a bíróság előtt próbált megalázkodni: azt mondta, mélyen sajnálja, hogy tagja volt az "ártatlan emberek haláláért, családok tönkretételéért, az áldozatok és a hozzátartozók szenvedéséért felelős szervezetnek, és bocsánatot kér ezért".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából