Ugrás a cikkhez
Reklám

Egyiptomban kopt keresztény zarándokokra támadtak rá az Iszlám Dzsihád vagy a Muszlim Testvérek terroristái. A vérfürdő halálos áldozatainak számáról egyelőre egymástól eltérő hírek érkeznek: az egyiptomi hírportálok, az El-’Árábijja hírtelevízió 26, illetve 23 halálos áldozatról, míg a helybeli kopt keresztény püspökség 35 meggyilkolt keresztényről tud. A halálos áldozatok között sok a gyermek – írja az El-Mászrávi és az El-Hadadh egyiptomi hírportál, illetve az El-’Árábijjá hírtelevízió honlapja.



A megtámadott keresztények autóbusza (fotó: El-Hadath)
Egyiptom El-Minjá kormányzóságában a ma déli órákban egyiptomi hírforrások szerint 26, illetve 23, míg a helybeli keresztény püspökség tájékoztatása szerint 35 kopt keresztényt gyilkoltak meg a Nílus nyugati partján levő El-’Idvá város közelében. A sebesültek száma közel harminc. A szemtanúk elmondása szerint körülbelül tíz, az egyiptomi sorkatonaság egyenruháját viselő dzsihadista terrorista leállította, majd az út szélére parancsolta a Felső-Egyiptomból a Szent Sámuel kolostorba tartó keresztény zarándokok egyik autóbuszát, majd automata lőfegyverekkel válogatás nélkül tüzelni kezdtek a védtelen utasokra. A vérfürdő végrehajtása után a terroristák még a rendőrség és a katonaság helyszínre érkezése előtt három gépjárművel elmenekültek a helyszínről.



A terrortámadás három gyermekáldozata (fotó: El-Hadath)



Letakart halottak a megtámadott autóbusz mellett (fotó: El-’Árábijjá)
Az egyes egyiptomi, illetve a pánarab El-’Árábijjá hírtévé beszámolója szerint a kopt keresztények elleni mai tömeggyilkosságnak 26, illetve 23, míg az az El-Minjá kormányzóság kopt keresztény püspöksége szerint 35 halálos áldozata, s mintegy harminc sebesültje van. A különféle hírforrások egyaránt sok gyermek haláláról szólnak. Egyelőre azt nem lehet tudni, hogy a szörnyű gyilkosságot az Egyiptom területén (főleg a Sínai-félszigeten) is tevékenykedő Iszlám Állam, vagy az egyiptomi alapítású Muszlim Testvérekhez tartozó El-Hiszám nevű terrorszervezet tagjai hajtották-e végre.




Mindenesetre a kopt keresztények ellen elkövetett újabb dzsihadista vérfürdő után megszólalt a szunnita muszlim világ egyik mérvadó intézmények számító kairói El-Ázhár mecsetegyetem sejkje, Áhmád et-Tájjeb is, aki kemény szavakkal ítélte el a mai gyilkosságot. Néhány héttel ezelőtt, pontosabban virágvasárnap Kairóban és a Nílus-Deltában követtek el tömeggyilkosságot a muszlim terroristák imádkozó kopt keresztények ellen, mire Muhámmád ’Ábd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök máig tartó rendkívül állapotot hirdetett meg az országban. Amint látjuk, Egyiptomban ennyit ér a rendkívüli állapot.



Az életben maradt keresztények egy csoportja (fotó: El-Mászri el-Jom)

Hering J. – Kuruc.info

Frissítés: Miközben az egyiptomi és a nemzetközi hírügynökségek most már 28 halottról számolnak be, egy egyiptomi keresztény hírportál a nevek feltüntetésével továbbra is 35 halálos áldozatról ad hírt. A keresztény hírportál kitett egy videót is, amelyen az El-'Idvá település melletti út mentén letakart halottak láthatók. A felső-egyiptomi kopt keresztény hívők a Kálámún-hegyen álló Hitvalló Szent Sámuel-kolostorba tartottak, amikor a gyilkos dzsihadista támadás érte őket.



Egy személygépkocsit is megtámadtak a terroristák (fotó: El-Árábijá)



Az egyik gyermekáldozat (fotó: El-Árábijá)
Hitvalló Szent Sámuel egy kopt keresztény szent (Kr. u. 597 - Kr. u. 695). Tanúja volt az ősi Egyiptom muszlim arab meghódításának Kr. u. 641-ben. A kopt nyelven írt Kálámúni Sámuel című kézirat szerzőségér neki tulajdonítják ugyan, ám a szövegelemzésből kiderül, hogy azt később írták. Az Abba Sámuelnek is nevezett kopt keresztény szentet egy időben a berberek fogságba ejtették, de végül szabadon engedték, és visszamehetett az azóta többszöri átalakításon átesett Kálámún-hegyi kolostorba.



Legyilkolt keresztények a sivatag homokján (fotó: El-Árábijá)



Az életben maradottak véresen (fotó: El-Árábijá)



A Hitvalló Szent Sámuel-kolostor a Kálámún-hegyen (fotó: archív9)

H. J. - Kuruc.info

Szombati frissítés: Szíszi bombázott párat Líbiában, majd felszólította Trumpot

Egyiptom folytatni fogja a terrorizmus elleni küzdelmet országszerte és az ország határain túl is - jelentette be Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök a 28 életet követelő, kopt keresztények elleni fegyveres támadást követően pénteken. A beszédben elhangzott, hogy egyiptomi harci gépek lebombázták a feltételezett terroristák líbiai támaszpontját.

“Rendíthetetlenül hajtunk végre csapásokat a terrorista csoportokra az országon belül, és annak határain kívül is. Miközben ezt mondom már folynak a csapások a szélsőségesek támaszpontjai ellen, amelyeket a pénteki támadásban résztvevő fegyveresek használtak” – mondta Szíszi.

Az egyiptomi hadsereg névtelenséget kérő tisztségviselői szerint az észak-afrikai állam légierejének harci repülőgépei a nap folyamán hat légitámadást hajtottak végre Líbiában, Derna kikötővárosa melletti bázisok ellen, ahol Kairó szerint a pénteki támadást végrehajtó szélsőségeseket kiképezték. Az illetékesek szerint a bombázások folytatódni fognak.



Koporsóban viszik az egyik áldozatot (fotó: MTI/EPA)
A tisztségviselők hozzáfűzték: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Dernai Mudzsahedek Súra Tanácsa nevű helyi milíciát támadták a harci repülőgépek. Az egyiptomi elnök beszédében megfogadta, hogy támadást intéznek az Egyiptom ellen támadó terroristák kiképzőbázisai ellen bárhol is legyenek azok.

Szíszi elmondta azt is, hogy a szélsőségesek célja tönkretenni az egyiptomi gazdaságot, és az ország társadalmi békéjét . Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet stratégiája arra irányul, hogy éket verjen az egyiptomi muszlimok és keresztények közé. Hangsúlyozta: az iszlamisták “küldetése véget ért Szíriában, és most Egyiptomba akarnak átjutni”. (Persze valójában nem a keresztényekért aggódik, a terrorizmus elleni fellépés már a puccsa óta saját hatalmának legfontosabb retorikai alapja - a szerk.)

Szíszi szerint szigorúan meg kell büntetni a terrorizmust támogató országokat. Az egyiptomi államfő felszólította Donald Trump amerikai elnököt, hogy álljon az élére a terrorizmus ellen világszerte folytatott küzdelemnek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából