Ugrás a cikkhez
Reklám

Francois Hollande távozó és Emmanuel Macron megválasztott francia köztársasági elnök együtt koszorúzta meg hétfőn az Ismeretlen Katona sírját a párizsi Diadalív alatt a Németország felett aratott győzelem 72. évfordulóján. A vasárnap kétharmados többséggel megválasztott új államfőnek ez volt az első hivatalos programja.

A rövid ceremónia elején a két szocialista politikus láthatóan örömmel fogott egymással kezet. A francia himnusz felcsendülésekor az új elnök nem rejtette el érzelmeit és meghatottságát, szemében könnynek jelentek meg, s szemét gyakran lehunyta - fogalmaz az MTI.

Macron és Hollande együtt helyezte el a megemlékezés virágait az emlékműnél, megnyújtották a lángot, majd együtt üdvözölték a megemlékezésen nagy számban megjelent háborús veteránokat és a meghívott vendégeket.



Emmanuel Macron megválasztott francia elnök a Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a párizsi Diadalívnél 2017. május 8-án, a francia elnökválasztás másnapján (MTI/EPA/Reuters pool/Philippe Wojazer)

Emmanuel Macront több közéleti ember is üdvözölte a tribünön, köztük Nicolas Sarkozy korábbi jobboldali államfő (2007-2012), aki “bravóval” fogadta és hosszan megszorította az új elnök kezét.

Emmanuel Macron a távozó elnöknek köszönheti eddigi rövid pályafutását, de korábban Nicolas Sarkozy is ajánlott neki kormányzati posztot, amelyet visszautasított.

A 2008 és 2012 között bankárként tevékenykedő Macron a most távozó szocialista államfő gazdasági tanácsadója, hivatalának helyettes vezetője, majd kormányának gazdasági minisztere volt, ezért is kezelhető tényként, hogy az eddigi szocialista kormánypolitika folytatója lesz.

Két elődjével, Sarkozyvel és Hollande-dal ellentétben Emmanuel Macron azonban nem a médiában gyakran szereplő “hétköznapi elnök” kíván lenni, hanem az V. köztársaság korábbi államfőihez hasonlóan ritkábban kíván majd megszólalni, s várhatóan az eddig meg nem nevezett kormányfőjére hagyja majd a “médiaszereplést”.

Erről tanúskodott a vasárnapi megválasztását követő megérkezése a Louvre előtti térre az őt ünneplő tömeg elé. A négy percig tartó magányos és ünnepélyes bevonulás az Örömóda hangjaira Francois Mitterrand néhai köztársasági elnök (1981-1995) szellemiségét idézte fel, amely egy hagyományosabb jellegű, az emberektől távolabb álló, a mindennapi politikai csatározásokból látszólag kimaradó elnök magatartását vetít előre.

Az elnöki hivatal azt közölte, hogy Emmanuel Macron beiktatása vasárnap lesz az Élysée-palotában.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából