Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka lényegében megerősítette a Washington Post értesülését, amely szerint az oroszok fegyverekkel látják el a tálib lázadókat. John Nicholson tábornok egy sajtótájékoztatón kapott erre vonatkozó kérdést, mire azt válaszolta: „Továbbra is kapunk jelentéseket ilyen támogatásról”.




Korábban a Washington Post névtelenséget kérő katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Oroszország az elmúlt másfél évben katonai felszerelést és fegyvereket, köztük géppuskákat szállított a kabuli kormány ellen harcoló táliboknak. A fedősztori szerint ezeket a fegyvereket az Iszlám Állam elleni harcban használnák Kelet-Afganisztánban, de végül délen, Helmand és Kandahar tartományokban bukkantak fel, ahol nem túl erős az Iszlám Állam, ellentétben a tálibokkal.

„Minden külföldi fegyverszállítás a nemzetközi jog megsértése lenne, ha az nem Afganisztán kormányához érkezik” – mondta Jim Mattis "védelmi" miniszter. Mattis és Nicholson az után beszéltek a fegyverszállításokról, hogy a tálibok a múlt pénteken véres támadást intéztek a kormányerők ellen az északi Mazar-e Sharif városában. Beszivárogtak egy bázisra, ahol öngyilkos robbantásokkal és kézifegyverekkel legalább 140 katonát öltek meg.

Az Egyesült Államok 8400 katonát állomásoztat Afganisztánban, más NATO-tagállamok még összesen 5000-et. A feladatuk részben a kormányerők kiképzése, részben pedig az iszlamista szervezetek, az al-Kaida és az Iszlám Állam elleni harc.

Az utóbbi időben viszont Oroszország és Irán is növelte jelenlétét Afganisztánban, párhuzamosan azzal, ahogy romlik az orosz-amerikai és az iráni-amerikai viszony, illetve a Trump-kormánynak nincs egyértelmű és világos Afganisztán-politikája. Nicholson tábornok februárban, a szenátus védelmi bizonyságában azt mondta: Moszkva és Teherán is azon dolgozik, hogy aláássa az amerikaiak és a NATO eredményeit a közép-ázsiai országban.

(MNO nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából