A függetlenként induló, de volt szocialista miniszter, Emmanuel Macron vezet a szavazatok 23,7 százalékával a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, míg a második helyen Marine Le Pen, az egykor radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke áll 21,7 százalékkal, így ők ketten juthatnak be a május 7-i második fordulóba az Ipsos által közölt exit poll eredményei szerint.




Az álkonzervatív Francois Fillon és a kommunisták jelöltje, Jean-Luc Mélenchon fej fej mellett áll a harmadik helyen a szavazatok 19,5 százalékával.

A Harris és az Elabe közvélemény-kutatók szerint is a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron vezet a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában.




A Harris 24 százalékot, az Elabe pedig 23,7 százalékot jósol a 39 éves volt szoci gazdasági miniszter Macronnak.

Mindkét közvélemény-kutató szerint az egykor radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen áll a második helyen a voksok 22 százalékával, így a május 7-én tartandó második fordulóban Macron és Le Pen szállhat versenybe az elnöki posztért.

Frissítés: Az álkonzervatívok és a szocik már be is álltak a "független" jelölt mögé

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen egykori radikális jobboldali jelölttel szemben.

Miután az első, egybehangzó becslések szerint Macron és Le Pen jut be a második fordulóba, Benoit Hammon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja "történelmi csapást" szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent "a lehető legerősebb módon".

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt "konzervatív" miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: "Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!"

2. frissítés: A végleges adatok nem változtattak az arányokon

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron "független", centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldaliságát megtagadó Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba.

Tőlük leszakadva, de nem jelentősen, a harmadik helyen végzett a már a megmérettetés előtt megbuktatott, álkonzervatív Francois Fillon 19,91, míg Jean-Luc Mélenchon kommunista jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg.

Hazafiakkal a nacionalisták ellen

Macron vasárnap este kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a "nacionalisták fenyegetésével" szemben. Hívei előtt Párizsban tartott beszédében "nemzeti egységet" sürgetett. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban.

Macron – aki egy éve indította el választási mozgalmát – méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy “megváltozzon az ország irányvonala”.

Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.

Francois Hollande francia államfő már vasárnap este telefonon gratulált Macronnak.



A vörösök már éjjel bátran küzdöttek a fasizmus ellen

Történelmi eredmény Le Pentől

A hírügynökségek kiemelték, jelentős eredményt könyvelhet el a Nemzeti Front és Marine Le Pen is, mert sem a párt, sem ő soha nem kapott ennyi (6,9 millió) szavazatot az elnökválasztások történetében. Marine Le Pen 2012-ben az első fordulóban 6,4 millió voksot gyűjtött össze, míg apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben az első fordulóban 4,8 milliót, míg a második fordulóban 5,5 milliót kapott.

Az elnökválasztás második fordulóját május hetedikén tartják.

Elsöprő Macron-győzelmet sulykolnak a közvélemény-manipulálók

A francia elnökválasztás második fordulójában Macron elsöprő győzelmet arathat Le Pennel szemben – derült ki a vasárnapi első forduló után közzétett közvélemény-kutatásokból.

A Harris közvélemény-kutató szerint Macron a szavazatok 64 százalékát szerezheti meg, az Ipsos/Sopra Steria felmérése szerint pedig a voksok 62 százalékát kaphatja az Európa-barát centrista (valójában szocialista - a szerk.) jelölt május 7-én.

A hitközség szócsövei gratulálnak

Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta: Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. “Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak”.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélekedett vasárnap, hogy “biztosan” Emmanuel Macron lesz az új francia elnök. A jordániai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a francia elnökválasztás első fordulója után beszélt arról a Twitteren közzétett videoüzenetében, hogy a függetlenként indult Macron “nagyszerű elnökjelölt”, és az “egyetlen olyan Európa-párti jelölt volt, aki nem rejtőzött Európa-ellenes előítéletek mögé”.



A most gratuláló 68-asok még niggeresebben tolták

A német külügyminiszter hozzátette: világossá kellene tenni, hogy ez a választás hatalmas lehetőség egész Európa számára, és előnyös lenne a német-francia kapcsolatok szempontjából is.

Németországi parlamenti képviselők is üdvözölték, hogy Macron bejutott a második fordulóba, ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy két Európa-ellenes jelölt – Marine Le Pen mellett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon – együttesen a voksok mintegy 40 százalékát szerezte meg.

Gratulált a francia elnökválasztás első fordulójában vasárnap elért eredményéhez Macronnak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Szavait Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője idézte a Twitter közösségi portálon. Az üzenet szerint Juncker “minden jót kívánt” Macronnak az elnökválasztás második, május 7-én tartandó fordulójára.

A vörösök máris törtek-zúztak

Az MTI szerint "fiatal francia tüntetők", akiket felbőszített, hogy Le Pen – akkor még csak az előrejelzések szerint – bejutott az elnökválasztás második fordulójába, vasárnap este Párizsban rendőrökkel dulakodtak, akik könnygázzal próbálták feloszlatni őket.

It's kicking off in Paris between Police and Antifa Protesters as Le Pen breezes to second round of French Elections pic.twitter.com/ZLCnj7ZJSt

— RealNews_UK (@RealNews_UK) 2017. április 23.

A fiatalok, köztük anarchista és antifasiszta csoportok a francia főváros keleti részén található Bastille téren gyűltek össze, miután megjelentek az első becslések az első forduló eredményeiről.

A mintegy 300 tüntető a tér rondóján gyűlt össze, néhányan közülük álarcot és fekete öltözetet viseltek. Palackokkal és petárdákkal dobálták a rendfenntartókat, pár benzines palack is repült a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak, és három tüntetőt előállítottak. Rohamrendőrök vették körül a teret, megakadályozva, hogy újabb csoportok jussanak be az emblematikus kelet-párizsi térre.

A tüntetést egy magát antifasisztának nevező csoport kezdeményezte, amely a “barikádok éjszakáját” hirdette meg. Az egyik szervező hangosbemondón mindenkit arra hívott fel, hogy jöjjön tüntetni “Marine és Macron ellen”. ”Kijöttünk tüntetni ez ellen a jelmezbál ellen, amelyet ez a mai választás jelent” – mondta az AFP-nek az egyik tüntető, neve elhallgatását kérve.

(MTI nyomán)

Friss: A franciaországi lapok máris a gonosz mostoha legyőzéséről cikkeznek, pedig az elit és a nép közötti harccá is válhat a második forduló