Lehet, hogy Mark Rutte holland kormányfő és pártja megnyerte az előző napi parlamenti választásokat, de a Hága és Ankara között zajló diplomáciai konfliktusban elvesztette egyik barátját, Törökországot - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az északnyugat-törökországi Sakaryában mondott beszédében.




Szavait Európának címezve a török elnök feltette a kérdést: “Mi közötök a török népszavazáshoz?” Hollandiához szólva pedig azt mondta: “Ezeknél nincs civilizáció. Demokráciáról és szabadságjogokról adnak leckéket a világnak, ugye? De amikor a saját érdekeikről van szó, a legcifrább fasiszta magatartást tanúsítják. Meg azt is mondom, hogy neonácik. Az zavarja őket”.

Az elnök időnként tegezésre váltott: “Srebrenicában 8354 muzulmán testvérünket legyilkoltátok. Azt mivel magyarázzátok?” “Mindet elégették, egy részüknek még a sírhelye sem ismert. Kár a demokráciájukért, az európai uniós értékeikért, a jogaikért” – mondta Erdogan.

"Európa megindította a háborút a kereszt és a félhold között"

Az Európa Unió Bíróságának arra a keddi ítéletére reagálva, miszerint nem minősül közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek, ha egy vállalkozás belső szabálya a munkahelyen megtiltja minden politikai, filozófiai vagy vallási jelkép látható viselését, Erdogan kifejtette: Európa megindította a háborút a kereszt és a félhold között, a kontinens sebesen halad a második világháborút megelőző napok felé.

A török elnök a tavaly márciusban az Európai Unió és Törökország között aláírt megállapodásnak arra a pontjára is kitért, amelynek értelmében a görög szigeteken tartózkodó "menekültek" közül azokat, akik március 20. után keltek át az Égei-tengeren és nem nyújtottak be menedékkérelmet vagy menedékkérelmét elutasították, Törökország visszafogadja.

“Mindazok után, ami szombaton Rotterdamban történt, milyen visszafogadásról lehet szó?” – kérdezte Erdogan, hozzátéve, hogy a Nyugat tegyen le erről. Ankara azért szidalmazza Hollandiát, mert az visszautasította, hogy török miniszterek Rotterdamban részt vegyenek a török elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i népszavazás kampányrendezvényein.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Törökország felfüggesztette az illegálisok visszavételét - "Mostantól azt mondhatjuk, hogy nem hajtjuk végre, és kész, vége!"