Ugrás a cikkhez

A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai hírszerző közösség információkat tart vissza Donald Trump elnök elől.

A lap meg nem nevezett korábbi és jelenlegi hírszerzési tisztségviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy “érzékeny információkat” nem közölnek Donald Trumppal, és ennek oka a hírszerzői közösség bizalmatlansága az elnök iránt. A The Wall Street Journal forrásai szerint a hírszerzői közösség állítólag attól tart, hogy a bizalmas információk kikerülhetnek Trump környezetéből. A lap hozzáteszi: az információk visszatartása az elnök és a hírszerzői közösségek között kialakult mély bizalmatlanságot tükrözi, ami részben az elnök csapata és az orosz kormány közötti feltételezett kapcsolatok, részben pedig Trumpnak a hírszerzői közösség iránti kritikus megnyilvánulásai miatt alakult ki.

A republikánusokhoz közelállónak tartott The Wall Street Journalnak mind a Fehér Ház, mind az Országos Hírszerzési Igazgatóság hivatala kategorikusan cáfolta az információk visszatartásáról szóló állításokat.

Szerdán Donald Trump Twitter-bejegyzésben kárhoztatta a hírszerzést és a sajtóban megjelenő információkat, azt állítva, hogy Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásáért ők a felelősek. A hírszerzés “úgy osztogatja az információkat, mint a cukorkát” – írta az elnök, s a kiszivárogtatást nevezte az “igazi botránynak”. Az elnök még a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján is kitért erre, s miközben dicsérte a lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót, leszögezte, hogy a hírszerzés a felelős dokumentumok és információk kiszivárgásáért. “Ez bűncselekmény” – hangoztatta Trump.

Közben a Fox televízió egyik műsorában arról folyt a vita, hogy vajon a hírszerzés nem szándékosan szivárogtat-e ki információkat, hogy aláássa Donald Trump elnöki tevékenységét. A televízió megszólaltatta Steve King iowai republikánus képviselőt is, aki leszögezte: egyesek – akár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akár a hírszerzés berkeiből – szándékosan szivárogtatnak ki információkat a The New York Timesnak és a The Washington Postnak. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy most a politikai baloldalon olyan elméleteket, feltevéseket hangoztatnak, amelyek híreszteléseken alapulnak, hiszen konkrét tények, adatok ezeket nem támasztják alá.

Trump elnök csütörtökön délelőtt Twitter-bejegyzésben üzent a kiszivárogtatóknak. “A kiszivárogtatás - még a titkos információk törvénytelen kiszivárogtatása is - évek óta nagy probléma Washingtonban. A kudarcos New York Timesnak - és másoknak is - bocsánatot kell kérniük” - írta az elnök, majd a kiszivárogtatókra utalva hozzátette: “elcsípjük őket”.

"Együttműködik az USA Oroszországgal, ha az az amerikai nép érdekeit szolgálja"

Az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal olyan ügyekben, amelyek az amerikai nép érdekeit szolgálják - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtökön Bonnban, miután megbeszélést folytatott orosz kollégájával.

Olyan esetekben, amikor nem értünk egyet, az Egyesült Államok fel fog lépni a saját és szövetségesei érdekei védelmében – tette hozzá az új amerikai külügyminiszter, aki a G20-csoport külügyminiszteri találkozójára érkezett Bonnba.

Rex Tillerson – aki február eleji hivatalba lépése óta most először vesz részt fontos nemzetközi eseményen – újságíróknak arról is beszámolt, hogy arra kérte Moszkvát, tartsa be a minszki egyezményt, és segítse az erőszak megfékezését Ukrajnában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a találkozó után elmondta: “pragmatikus, üzleti jellegű” megbeszélést folytatott amerikai kollégájával. Hozzátette azt is, hogy a tanácskozáson megállapították, hogy számos területen, különösen a terrorizmus elleni küzdelemben közösek a két ország érdekei, ugyanakkor nem került napirendre az Oroszország elleni amerikai gazdasági szankciók kérdése.

Lavrov azt is megemlítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök akkor fog személyesen találkozni egymással, amikor úgy ítélik meg, hogy “arra lehetőség nyílik”.

Moszkva a jelek szerint türelmetlenül várja azt a közeledést az Egyesült Államok részéről, amelyet Donald Trump még elnökké választása előtt kilátásba helyezett – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség, hozzátéve, hogy az ígéretekből a gyakorlatban egyelőre még semmi nem valósult meg.

(MTI)Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából