Ugrás a cikkhez
Reklám

Öt nappal a francia baloldal államfőjelölt-állító választásának első fordulója előtt, kedden egy 18 éves fiatalember megpróbálta megpofozni Manuel Valls volt kormányfőt, az előválasztás egyik jelöltjét egy kampányrendezvényen a nyugat-franciaországi Bretagne régió Lamballe településén - közölte a helyi ügyészség.

A támadót a helyszínen előállították, és előzetes letartóztatásba helyezték közfeladatot ellátó személy ellen elkövetett erőszak gyanújával.

Az incidensről a Le Télégramme című regionális lap honlapján egy felvétel is látható. Miközben a baloldali előválasztás jelöltje üdvözli az embereket a lamballe-i polgármesteri hivatal előtt, és egyesével kezet fog velük, egy fiatalember megpróbálja megpofozni.

A támadót, aki a France Bleu Armorique közszolgálati rádió szerint azt kiabálta, hogy “Ez itt Bretagne!”, a volt kormányfő biztonsági emberei azonnal földre terítették.

Bertrand Leclerc ügyész szerint előállításakor az elkövető azt mondta, nem kedveli, ahogy Manuel Valls bánik az emberekkel. “Ezt azonban még ellenőriznünk kell” – tette hozzá az ügyész. Azt sem tudta megerősíteni, hogy a fiatalember a breton "szélsőségesekhez" tartozik, ahogy azt a helyi média állította. “Még nem tudjuk, mik voltak a motivációi” – hangsúlyozta az ügyész.

Az incidenst követően Manuel Valls az előzetes tervek alapján folytatta bretagne-i látogatását. ”Vannak, akik vitatják a demokráciát, és vannak, akik megtestesítik azt. Én soha nem féltem kapcsolatba kerülni honfitársaimmal” – mondta újságíróknak a volt miniszterelnök. “De azt tudom, hogy a demokrácia nem egyenlő az erőszakkal” – tette hozzá.

Nem ez volt az első eset, hogy Manuel Valls látogatása indulatokat váltott ki vidéken. December végén Strassburgban lisztet szórt rá egy férfi, tiltakozásul azért, mert Valls a kormányzása alatt a parlament megkerülésével rendeletben hirdetett ki törvényjavaslatokat, amire egyébként a francia alkotmány a 49.3-as cikkelyében lehetőséget biztosít.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából