Ugrás a cikkhez
Reklám

"Teljesen idióta és buta húzásnak" nevezte a boszniai háborúban elkövetett srebrenicai mészárlást a tömeggyilkosság miatt elítélt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök a Nedeljnik című szerb hetilapnak nyilatkozva.

Karadzsics különösen érthetetlennek nevezte a történteket annak fényében, hogy Szerbia éppen nyerésre állt a háborúban. “Mintha egy zavart elme műve lett volna” – tette hozzá. Most sem ismerte el ugyanakkor az eseményekben játszott szerepét és felelősségét, inkább “a szerb nép egyik árulóját” tette felelőssé a mészárlásért.

A boszniai szerbek egykori vezetőjét mások mellett éppen a srebrenicai népirtásban játszott szerepe miatt 40 év börtönbüntetésre ítélte a valaha volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék. Karadzsics fellebbezett a döntés ellen.

A volt boszniai szerb elnök parancsára a szerb csapatok 1995 júliusában lerohanták az ENSZ védett zónáját Srebrenicában, ahol a környékbeli muszlim bosnyákok kerestek menedéket, majd az összes férfit és fiút, mintegy nyolcezer embert összegyűjtöttek és meggyilkoltak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából