Az ellenséges propaganda egyre nagyobb nyomást jelent az Európai Unióra - figyelmeztettek az Európai Parlament képviselői szerdán elfogadott határozatukban. A dokumentum főleg Oroszország és a muszlim terroristák ellenséges befolyásolási törekvéseivel foglalkozik.

Az európai uniós parlament képviselői által elfogadott állásfoglalás szerint fel kell lépni a dezinformációs kampány és propaganda ellen Oroszországgal és olyan nem állami szereplőkkel szemben, mint például az Iszlám Állam, az al-Kaida és más dzsihadista terrorszervezetek.

A képviselők Oroszországgal kapcsolatban a Krím félsziget "annektálására és a kelet-ukrajnai agressziójára" utaltak, és ezzel kapcsolatban uniós fellépés szükségességét hangsúlyozták.

Egyidejűleg arra hívják fel a figyelmet, hogy a Kreml a Krím félsziget "annektálása" óta fokozta az EU-ellenes propagandáját, és "hibrid háborút folytat kelet-Ukrajnában".

Megjegyezték, az orosz kormány "agresszívan használja különböző eszközök és csatornák széles skáláját a demokratikus értékek megkérdőjelezésére, Európa megosztására, belső támogatás szerzésére, és olyan kép kialakítására, amely szerint az EU keleti szomszédságában hanyatló államok találhatók".

Az EP az orosz propaganda csatornái közé sorolja a többnyelvű tévéállomásokat, a fiktív hírügynökségeket és multimédia-szolgáltatásokat, a közösségi médiát.

Az állásfoglalás hangsúlyozta azt is, hogy a Kreml politikai pártokat és egyéb szervezeteket finanszíroz az EU-n belül.

Hangsúlyozták, mivel az EU és polgárai az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fő célpontjai, az EU tagállamainak szorosabb együttműködésre van szükségük, hogy megvédjék a társadalmat, és "erősítsék a radikalizálódás elleni ellenálló képességet".

Az EP-képviselők aláhúzták, az EU és tagállamai elleni propaganda célja, hogy "eltorzítsa az igazságot, kétségeket ébresszen, megossza az EU-t és az észak-amerikai partnereit, megbénítsa a döntéshozatal folyamatát, hiteltelenítse az uniós intézményeket, és félelmet és bizonytalanságot keltsen az unió polgáraiban".

(MTI nyomán)