Ugrás a cikkhez
Reklám

Az iraki erők felszabadították a legnagyobb iraki keresztényt várost, Hamdaníját, amely két éven át volt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet rémuralma alatt - közölte október 23-án, vasárnap az al-Irakíja állami televízióval Rijád Dzsalál, az iraki szárazföldi erők parancsnoka.

Az iraki katonák és egy félkatonai keresztény csoport fegyveresei szerdán hatoltak be a Moszultól 32 kilométerre délkeletre fekvő, Karakos néven is ismert, 98 százalékban keresztények lakta városba, de a dzsihadisták erős ellenállásába ütköztek. A CNN híradása szerint napokig tartó ádáz harcok árán a város központjába szorították vissza őket, ahol a koalíciós erők légicsapást mértek rájuk.

Kászim al-Máliki, a hadsereg egyik páncélos hadosztályának parancsnoka azt mondta, hogy az IÁ legalább ötven fegyverese halt meg a város ostromában, a katonák nagy mennyiségű hadfelszerelést semmisítettek meg. Most megtisztítják a várost az ott rejtőzködő dzsihadistáktól, házról házra járva kutatnak utánuk. Visszahozzák Hamdaníjába a városi elöljárókat, hogy újra megnyithassák az állami intézményeket, és kidolgozzák a városi infrastruktúra helyreállításának tervét.

Hamdaníja keresztény közössége a mintegy hetven kilométerre lévő Erbílbe menekült, miután a terrorszervezet két évvel ezelőtt, 2014 augusztusában elfoglalta a várost.

A CNN a moszuli városi tanács egyik hivatalnokára hivatkozva hírt adott arról is, hogy az IÁ fegyveresei egy meg nem nevezett Moszul melletti faluban megöltek negyven embert, akik ünnepelték a település visszafoglalását. Miután az iraki katonák felszabadították a Moszultól délre, Nimrúd közelében lévő falut, nem hagytak ott egységeket arra az esetre, ha az iszlamisták visszatérnének.

A katonák elvonulása után azonban az IÁ elrejtőzött fegyveresei újra felbukkantak a magára hagyott faluban, elfogták és meggyilkolták azokat, akik üdvözölték az iraki katonák bevonulását.

Az amerikai hírtelevízió ezt független forrásból nem tudta megerősíteni.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából