Ugrás a cikkhez
Reklám

Erbil városában, az iraki Kurdisztán közigazgatási központjában szír katolikus és szír ortodox keresztények égő gyertyával a kezükben hálaadó imát mondtak a Moszulhoz közeli keresztény város, Bágdédá felszabadításáért. Az 50 ezres, 98 százalékban keresztény Bágdédá városát (arabul: Báhdídá vagy El-Hámdánijjá) 2014 nyárutóján kerítették hatalmukba az Iszlám Állam terroristái, majd sok keresztény menekülésre kényszerült, s a barbárok keresztény szent helyeket is leromboltak. Közben az iraki hadsereg síita egységei és a kurd Pesmergá fegyveresei Moszul teljes visszafoglalására készülnek.



A kurd Pesmergá fegyveresei Moszulba tartanak

Az iraki Kurdisztánban ezekben a napokban, órákban a legfontosabb cél a papíron még egységes Irak második legnagyobb városának, Moszulnak a felszabadítása a dzsihadisták uralma alól. Kurdisztánban, Moszul környékén a hadjárat megindítása óta az iraki hadsereg síita egységei és a kurd Pesmergá fegyveresei egymás után verik ki az iszlamistákat a keresztény és jázídi kisebbség lakta településekről. Közben Hájder el-Abbádi iraki miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereg humanitárius folyosókat nyit az ostromlott Moszul körül, amelyeken keresztül a polgári lakosság szabadon távozhat a minden valószínűség szerint véres döntő ütközet előtt. Katonai szakértők viszont attól tartanak, hogy a várost uraló, mintegy 7-8 ezer iszlamista fegyveres terrorista közül sokan magukat civilnek álcázva átszivárog a szomszédos Szíriába, ahol tovább folytatják a harcot, de most már Bassár el-Ászád elnök hadserege ellen.

Amint fentebb említettük az észak-iraki (kurdisztáni) Erbil városában a keresztények már tegnap este ünnepelték a Moszul városától 32 kilométerre délkeletre levő asszír keresztény város, Báhdídá felszabadulását az iszlamista terroristák uralma alól. Báhdídá lerohanása után a terroristák a városban lerombolták a Kr. u. IV. században alapított Szent Behnám szír katolikus kolostort (Dír Már Behnán). Báhdédá keresztény város a bibliai Nimród és Ninive város közelében van.



Keresztények imával ünneplik Báhdídá város felszabadítását Erbilben (fotó: AFP)

Közben az iraki hadsereg síita egységei és a Pesmergá erői behatoltak Moszul kormányzóság déli településeire. Az El-Álem iráni hírtelevízió honlapjára kitett videó tanúsága szerint az Iszlám Állam uralma alól felszabadított kurdisztáni települések (Moszul kormányzóság déli részein) utcáin mindenütt a dzsihadisták holttestei hevernek, miközben az is látható, hallható, hogy az iraki hadsereg katonái számba veszik az elesett iszlamistákat.

Hering J. - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából