A szenátus hallgatólagosan elfogadta hétfőn azt a törvénytervezetet, amely szerint élethosszig tartó havi járadékot biztosítanának a legalább három gyereket világra hozó anyák számára.

A Ninel Peia szociáldemokrata párti (PSD) képviselő által beterjesztett javaslatban az is szerepel, hogy az öt- vagy még több gyermekes anyák a járadék mellett az úgynevezett „Hős anya” kitüntetést is megkapnák. Az ügyben a képviselőház a döntéshozó kamara. Az életjáradék a gyermekek számának függvényében az országos nettó átlagbér 30, 40, illetve 50 százaléka lenne. A jelenlegi bérszint szerint a háromgyermekes nőknek 630 lejt (kb. 44 500 Ft), a négygyerekeseknek 800 lejt (kb. 56 000 Ft), az öt- vagy ennél több gyerekeseknek 1000 lejt (kb. 70 500 Ft) folyósítanának havonta adómentesen – írja a Jurnalul National napilap.

A törvénytervezet ötletgazdája – aki maga is háromgyerekes családapa – a jogszabály szükségességét a fokozatosan csökkenő demográfiai mutatókkal indokolta. A dokumentumban a Román Akadémia felmérésére is hivatkozik, amely arra mutat rá, hogy Románia lakossága 2050-ben alig éri el majd a 16 milliót. Az idézett tanulmány szerint míg 1990-ben Romániában 314 746 kisbaba született, 2013-ban már csak 176 000 születési bizonyítványt állítottak ki. Ninel Peia képviselő azt is megjegyzi, hogy amennyiben az állam nem intézkedik sürgősen, a román nép „feloldódik majd a migránsok egyre nagyobb tömegében, akik az anyaországukban tapasztaltakhoz képest Romániában kiváló körülményekre lelhetnek”.

(Krónika nyomán)