Ugrás a cikkhez
Reklám

Mégis visszatérhetnek házastársaikhoz azok a Dániába vándorolt migránsok, akiket februárban kényszerítettek arra, hogy elhagyják kiskorú feleségeiket. A döntés visszavonásáról a dán bevándorlási hivatal döntött szeptember 28-án.




A dán bevándorlási hivatal szerdán úgy döntött, hogy saját kezűleg fogja egyesíteni azokat a családokat, akiket ők költöztettek szét hét hónappal korábban - írja a The Local dán portál a Metroexpress cikke alapján.

“Néhány esetben felmerült, hogy a dán hatóságoknak nem állt jogukban a párok szétválasztása, és megsértették nemzetközi kötelezettségeiket a párok külön elszállásolásával. Ezeknek a pároknak már felajánlották, hogy segítenek a családegyesítésben” – szerepelt a bevándorlási hivatal szerdai válaszában, melyet a parlamenti vizsgálóbizottságnak küldtek.

A gyermekmenyasszonyok házassági történetei sokkolták a bevándorlási minisztériumot, akik időközben rájöttek, hogy a házastársak elválasztása – ami a dán törvények alapján logikus lépésnek tűnt – valójában megsértette a nemzetközi egyezményeket, pontosabban az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 8. cikkelyét, ami a magán- és családi élethez való jogot garantálja.

A dán integrációs minisztérium januárban kapta meg azt a menekültügyi listát, melyen 27 olyan név szerepelt, akik fiatal koruk ellenére már házasként érkeztek az országba. A Metroexpress arról is írt, hogy két 14 éves házas kislány adatait vették fel egy menekültszállón. Egyikük egy 28 éves férfi felesége volt, a másik épp gyermeket várt 24 éves hitvesétől. Egy későbbi írásban arról is beszámoltak, hogy két migráns állítólag megpróbált öngyilkosságot elkövetni, miután elszakították őket házastársaiktól.

Inger Støjberg dán bevándorlásügyi miniszter – aki korábban éltette a párok szétszakítását – nem reagált a döntés visszavonására, de a Dán Néppárt szóvivői szerint két lehetőségük van: vagy megtámadják az egyezményeket, vagy visszavonulót fújnak.

(Híradó nyomán)

Kapcsolódó: Németországban is érvényesek a muszlim gyermekházasságok - a politikusok csak most csodálkoznak rá





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából