Ugrás a cikkhez
Reklám

Feloldotta a kijárási tilalmat vasárnap este a polgármester az észak-karolinai Charlotte városban, ahol a múlt héten egy rendőr agyonlőtt egy fekete férfit, ami miatt zavargások törtek ki.

A 43 éves Keith Lamont Scottot kedden lőtte le egy 26 éves rendőr. Mind az áldozat, mind a rendőr néger.

A rendőrt azonnal szabadságolták, a helyi rendőrség mellett a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított, a városban azonban erőszakba fulladó zavargások törtek ki. Az éjféltől reggel hatig tartó kijárási tilalom csütörtöktől volt érvényben.



Charlotte-i idill

Jennifer Roberts polgármester vasárnap este közleményben tudatta, hogy azonnali hatállyal feloldotta a korlátozó rendelkezést.

A négerek egyik követelése az volt, hogy a rendőrség tegye közzé a birtokukban lévő videofelvételeket. A hatóságok szombaton közzé is tették az egyik rendőr testkamerája, illetve a rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera által készített képeket.

A testkamera felvételein jól hallható, hogy a rendőrök odakiáltanak az autójából kikászálódó Lamont Scottnak, hogy tegye le a fegyvert, majd a férfi kezét leengedve, hátrálva közelít a rendőrök felé, mire az egyik rendőr négy lövést lead rá.



Tüntetők a nemzeti gárda kivonását követeli transzparensével Charlotte-ban 2016. szeptember 23-án, amikor az észak-karolinai városban folytatódnak a tiltakozások az incidens miatt. A feliratok (b-j) jelentése: “Nincs igazság, nincs béke, változtassatok”. “Az életem számít”. “Adjátok közre a felvételt!” (az incidensről készített videofelvételt) (MTI/AP/Chuck Burton)

A rendőrségi videóból sem derül ki egyértelműen, hogy az áldozatnál volt-e fegyver, vagy volt-e egyáltalán valami a kezében.

A rendőrautó műszerfalán elhelyezett kamera más látószögből és még percekkel korábban rögzítette az eseményeket: azon a két rendőr már akkor a férfira szegezi a fegyverét, amikor ő még bent ült az autójában, amelynek ajtaja és ablaka egyaránt zárva volt. Egyik felvétel sem mutatja azonban a lövés pillanatát, csak azt, amikor Lamont Scott már holtan rogyott össze.

Ezt megelőzően a rendőrség, illetve az áldozat felesége is tett közzé felvételeket, de egyiket sem tartják bizonyító erejűnek.

A rendőrség által közzétett fotókon, a hatóságok állítása szerint egy töltött kézifegyver látható, amelyen megtalálható volt Scott ujjlenyomata és DNS-e, egy bokára szerelhető pisztolytáska, valamint egy marihuánás cigaretta.

Scott családtagjai továbbra is azt állítják, hogy az apja nem lépett fel agresszíven a rendőrökkel szemben, és lelövése nem volt indokolt.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Könnygázt vetett be a rendőrség a charlotte-i négerek ellen - azt mondják, már békésebbek a demonstrációk

- Ez a fekete rendőr lőtte le a "könyvet olvasó" négert Charlotte-ban - a rokonság mégis a fehéreket gyalázza
- Így adják a tévénézők tudtára az amerikai négerek, mennyire fáj a szívük egy testvérük elveszítése miatt
- Szükségállapotot kellett bevezetni Charlotte-ban, amiért egyik néger lelőtte a másikat
- Újabb fajtárs lelövése miatt tomboltak a négerek Amerikában - az sem zavarja őket, hogy a fegyverét használó rendőr is közülük való




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából