Ugrás a cikkhez
Reklám

/Videóval frissítve/

Az amerikai nemzet soha nem feledi a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadás áldozatait - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök a Pentagonnál vasárnap elmondott beszédében.

Az amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője társaságában vett részt a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségen a Pentagonnál.

Előtte a Fehér Házban 8 óra 46 perckor - pontosan akkor, amikor tizenöt évvel ezelőtt az első eltérített repülőgép becsapódott New Yorkban a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába - az elnök és hitvese, Michelle Obama egyperces néma főhajtással emlékezett az áldozatokra. A Fehér Házban - csakúgy, mint a szövetségi épületeken - félárbócra engedték a nemzeti lobogót.

Az elnök ezt követően érkezett a Pentagonhoz, ahol az ünnepség kezdetén koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

A Pentagonnál elmondott rövid beszédében Barack Obama arról beszélt, hogy őt inspirálta a hozzátartozók kitartása és a Szentírást idézte az állhatatos szeretetről és hűségről. Dicsérte az Egyesült Államok sokféleségét, sokszínűségét, amelyet nem gyöngeségnek, hanem az ország egyik legfőbb erejének nevezett és hangsúlyozta: az amerikaiaknak nem szabad hagyniuk, hogy ellenségeik megosztottságot keltsenek közöttük.

Az elnök egyébként szombati rádióüzenetében is arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy nem engedhetnek azoknak, akik meg akarják osztani a társadalmat.

Az elnök beszéde után nem sokkal a televíziós csatornák jelezték: New Yorkban Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje elhagyta a megemlékezés helyszínét, a Fox televízió szerint "orvosi problémák" miatt. A televízió tudósítója arról számolt be, hogy Clinton majdnem összeesett és a biztonsági embereknek támogatniuk kellett, hogy be tudjon szállni az autóba. A demokraták kampánycsapata újságírói kérdésekre sem kommentálta, hogy Hillary Clinton miért távozott váratlanul.

Frissítés: Tüdőgyulladás és allergiás köhögés

Hillary Clintonnak tüdőgyulladása van - fedte fel orvosa órákkal azután, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje vasárnap rosszul lett, és hirtelen távozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások emlékére tartott ünnepségről.

Clinton kis híján összecsuklott, és biztonsági embereknek kellett támogatniuk őt, hogy beülhessen autójába. Pár órával később azonban már – a kamerák kereszttüzében – az elnökjelölt mosolyogva lépett ki lánya lakásának ajtaján, és közölte, hogy “remekül” érzi magát.

Nem sokkal ezt követően orvosa, Lisa R. Bardack nyilatkozatban tudatta, Clintont nemrégiben allergiás köhögés gyötörte, és pénteken egy kontrollvizsgálaton kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Antibiotikumot adott neki, továbbá tanácsot, hogy pihenjen többet, és módosítsa betervezett programjait.

A doktornő közölte azt is, hogy a vasárnapi rosszullét utáni vizsgálata szerint Clinton teste túlhevült és kiszáradt a megemlékezésen, de már pótolták a folyadékhiányt és szépen javul az elnökjelölt állapota.

Pár órával később Clinton választási stábjának egy tagja közölte, hogy az elnökjelölt tüdőgyulladására hivatkozva lemondta kétnapos kaliforniai kampányútját, amelyre hétfőn indult volna.

(MTI)

Kapcsolódó: A burkát betiltó Iszlám Államnál talán csak a muszlimok által megvert antifasiszta író története a mókásabb





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából