Ugrás a cikkhez
Reklám

A Kreml közlése szerint Oroszország, Németország és Franciaország vezetői megegyeztek, hogy külön össze fognak ülni az ukrajnai helyzet megvitatására, amikor a G20-csoport szeptember 4-én és 5-én Kínában tartja majd következő csúcstalálkozóját. Putyin azt ígéri, beszámol az ukrán provokációkról is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon állapodott meg erről Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

A hangcsoui G20-csúcson az eredeti tervek szerint a “normandiai négyek” vezetői találkoztak volna – vagyis a megbeszélésen részt vett volna Petro Porosenko ukrán elnök is -, ám az ilyen összetételű tárgyalást az orosz vezető “értelmetlennek” nevezte, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én közölte, hogy a Krímben ukrán diverzánsakciókat hiúsítottak meg.

Putyin ezzel kapcsolatban az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint felhívta tárgyalópartnerei figyelmét Ukrajnának a Krím félszigeten elkövetett “durva provokációira”.

Putyin, Merkel és Hollande szót ejtett az ukrajnai válság rendezését célzó minszki folyamat kilátásairól. A Kreml közleménye szerint külön hangsúlyt kapott annak fontossága, hogy a Donyec-medence különleges státusát végleges formában rögzítse az ukrán törvényhozás, hogy Ukrajnában alkotmányos reformot hajtsanak végre és amnesztiát hirdessenek ki, valamint hogy megszervezzék a helyi választásokat.

Az orosz elnöki szolgálat szerint ezeket a kérdéseket a kontaktcsoporton belül kell egyeztetni, ahol Kijevnek lehetősége van közvetlen tárgyalásokat folytatni Donyeckkel és Luhanszkkal. Az orosz vezető a telefonos megbeszélésen aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai konfrontációs vonalon kialakult helyzet instabilitása miatt.

A tárgyaláson kitértek annak fontosságára, hogy szigorúan be kell tartani a tűzszüneti megállapodásokat, az EBESZ különleges megfigyelő missziójának ellenőrzése alatt vissza kell vonni a nehéz fegyvereket, lépéseket kell tenni a helyzet további csillapítása érdekében, beleértve az erők szétválasztását és a demilitarizált övezetek létrehozását.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából