Fejenként 38 euróra büntettek négy burkiniban, azaz szinte az egész testet eltakaró ruhában strandoló nőt Cannes-ban – nekik kell először büntetést fizetniük a híres francia városban betiltott fürdőruha viseléséért. A terrorizmus miatt félelmet vált ki a muszlim fürdőruha, Cannes városa ezért tiltotta be. Manuel Valls miniszterelnök szerint a burkini viselése nem egyeztethető össze a francia értékekkel.



Teljes testüket eltakaró ruhában fürdőző nők Franciaországban tavaly nyáron

A négy megbüntetett nő Cannes-ban strandolt a múlt hétvégén. Hat szintén burkinit viselő muszlim nő pedig a büntetést látva gyorsan elmenekült a strandról, így nekik nem kell fizetniük - írta a Le Figaro. Cannes egyébként néhány kilométerre van Nizzától, ahol egy tunézia terrorista egy hónapja, Franciaország nemzeti ünnepén 85 embert meggyilkolt.

Cannes polgármestere Franciaországban elsőként, a közrend és a szekuláris francia hagyományok védelmére hivatkozva rendelte el a tiltást július végén – szerinte a feltűnő, szinte az egész testet befedő ruhadarab a terrorszervezetekhez való hűséget fejezi ki. Laurence Rossignol női jogokért felelős miniszter szerint a kérdésnek nincs köze a terrorizmushoz, de a tiltást támogatja. Ő úgy látja, a burkini nem egy új típusú fürdőruha, hanem a burka parti verziója – és a célja is hasonló: a test eltakarása a nők hatékonyabb irányítása érdekében – írta a France24.

Cannes példáját gyorsan követte több más város is, szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy újabb városban tiltották be az Európában szokatlan strandolást. Az európai országok közül Franciaországban van egyébként érvényben az egész arcot eltakaró, muszlim viseletek legszigorúbb tiltása.

Manuel Valls miniszterelnök azzal indokolta a burkini betiltását, hogy szerinte a burkini viselése nem egyeztethető össze a francia köztársaság értékeivel, és a provokációval szembesülve a nemzetnek meg kell védenie magát.

(Origó)