Ugrás a cikkhez
Reklám

Kezdeményezés indult Norvégiában, hogy a szomszédos Finnországot ajándékozzák meg egy hegycsúccsal annak örömére, hogy az utóbbi 2017 decemberben ünnepli függetlenségének századik évfordulóját.

Különleges ajándékkal lepheti meg Norvégia a vele fönn északon szomszédos Finnországot: egy hegycsúccsal. Az alkalmat az adja, hogy Finnország 2017. december 6-án ünnepli a centenáriumát annak, hogy kiszakadt Oroszországból, és függetlenné vált. Az ötletről a norvég miniszterelnök szóvivője beszélt a héten. Mert Finnország bővelkedik ugyan tavakban – 188 ezer van belőle, s némi kicsinyítéssel az ezer tó országának is nevezik –, de magas hegyekből szűkösen áll. Azokból viszont Norvégiának akad bőséggel, csaknem háromszáz, 2 ezer méter fölötti csúcsa van.

Finnország legmagasabb hegye a Norvégiával közös Halti, amelynek a csúcsa 1365 méter magas, és egy kilométerre a határtól, norvég területen található. A második legmagasabb pont, a tengerszint fölött 1331 méterrel lévő Hálditsohhka viszont csupán 40 méterre van Finnországtól. Ez lenne a tervezett születésnapi ajándék, s az aprócska határkiigazítással Finnország új legmagasabb pontja hét méterrel múlná felül a mostanit. A Hálditsohhka Norvégiában nincs benne az ezer legmagasabb hegycsúcsban.



Az ajándékozni javasolt hegycsúcs

A nagylelkű ajándékozás tervét tavaly vetette fel Björn Geirr Harsson, a norvég térképészeti intézet 76 éves, nyugalmazott munkatársa, akinek elmondása szerint 1975-ben jutott eszébe az ötlet, amikor átrepült a Halti fölött. A fia Facebook-oldalt is indított a kezdeményezés népszerűsítésére. Az elképzelést támogatják a helyiek, a jelek szerint az oslói kormány is fontolóra vette, és a finnek is örülnének neki.




Jogászok szerint már csak a bármilyen területátadást tiltó norvég alkotmánnyal kell összhangba hozni, de az ország már korábban is hajtott végre apró határkiigazításokat a térségben, követve például a folyómedrek eltolódását. Az 1750-es években a Haltin egyenes vonalként meghúzott határ földrajzilag amúgy is értelmetlen – érvelt Harsson.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából