Ugrás a cikkhez
Reklám

Kína és az Egyesült Államok alapvető érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartását, a nézeteltérések hatékony kezelésének szükségességét hangsúlyozta Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn, amikor Pekingben fogadta Susan Rice-t, Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját.




Hszi azt is mondta, hogy a két ország közös érdekei meghatározóbbak a nézetkülönbségeiknél, s hogy a felek között nagyobb bizalomra és több együttműködésre lenne szükség.

A kínai elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Kínának nem áll szándékában kihívást intézni a jelenlegi világrend és nemzetközi szabályok ellen és sosem fog egyeduralomra törekedni.

Rice a Hszinhua hírügynökség szerint maga is a kölcsönös bizalom megerősítésének fontosságát hangsúlyozta, továbbá pragmatikus együttműködést, a vitás kérdésekben pedig szoros kommunikációt sürgetett.

Rice hétfőn korábban tárgyalt Jang Csie-cse államtanácsossal, a kínai külpolitika legmagasabb szintű irányítójával, akinek egyebek mellett megjegyezte, meggyőződése, hogy a két ország előtt álló globális ügyeket és kihívásokat őszinteséggel és nyitottsággal tudni fogják kezelni. Konkrétan megemlítette az atomfegyverek elterjedését és Ebola-járványt is.

Hivatalos jelentések egyelőre nem említik, hogy Rice és vendéglátói között konkrétan szóba került-e a Dél-kínai-tengeri helyzet, a Fülöp-szigetek és Peking területi vitájában született közelmúltbéli választottbírósági döntés, vagy a helyzettel kapcsolatos washingtoni álláspont. Sajtóértesülések szerint ugyanakkor Washington a Peking által elutasított döntést követően különböző diplomáciai csatornákon valamennyi, a vitákban érintett térségbeli országot önmérsékletre intette. Kínának sokat hangoztatott meggyőződése viszont, hogy az Egyesült Államok a felelős azért, hogy a helyzet idáig fajult.

Rice találkozott Fan Csang-lunggal, a Központi Katonai Bizottság alelnökével is, aki úgy vélte, hogy ha a két ország közötti problémás ügyeket nem rendezik “megfelelően”, akkor minden valószínűség szerint veszélybe sodorják a kétoldalú katonai kapcsolatokat.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója látogatásával Barack Obama szeptemberi útját készíti elő. Obama részt vesz a G20 országcsoport hangcsoui csúcstalálkozóján. Rice Sanghajban folytatja hivatalos útját, ahol amerikai üzletemberekkel találkozik, akik – washingtoni tájékoztatás szerint – a kínai piaci körülményekről fogják tájékoztatni.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából