Ugrás a cikkhez
Reklám

Néhány nappal ezelőtt John Kohn-Kerry amerikai külügyminiszter feltűnést keltett, mikor arról beszélt, hogy "Oroszországnak meg kell értenie, a türelmünk nem végtelen". Oroszország szerint viszont éppen hogy az ő türelmük van fogytán amiatt, hogy nem képes kordában tartani az ellenzéki csoportokat Washington. Közben tovább folytatódnak a harcok: Aleppónál minden négyzetkilométerért súlyos harcok folynak.

Kerry azzal vádolta meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt és Moszkvát, hogy miközben mindenkitől elvárják a tűzszünet betartását Szíria területén, a kormányerők folytatják az Aleppó bevételére indított támadásukat. Az amerikai diplomáciai tárca utóbb igyekezett tompítani a miniszteri nyilatkozat élét.

“A szíriai helyzettel kapcsolatban a mi türelmünk van fogytán, nem az amerikaiaké. Mi a vállalt kötelezettségeinket, valamint a tűzszünet és a szíriai megbékélés biztosítására vonatkozó megállapodásokat maradéktalanul betartjuk. Ám az amerikaiaknak nehézségeik vannak az ellenőrzésük alatt álló ellenzékkel” – hangsúlyozta Geraszimov.

Az orosz diplomácia régóta próbál nyomást gyakorolni az amerikaiakra annak érdekében, hogy a Washington által mérsékeltnek minősített ellenzéki csoportokat válassza le az al-Kaida helyi csoportjaként fellépő an-Núszra frontról. Moszkva nehezményezi, hogy az Egyesült Államok ezt már több hónapja halogatja, és ezáltal időt biztosít szélsőségesek számára erőik átcsoportosításához.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából