Ugrás a cikkhez
Reklám

Több méter magas és több tucat méter mélyen a föld alá nyúló biztonsági betonfalat épít a Gázai övezet köré Izrael.

Az új védelmi vonal építését azért határozta el a hadsereg vezetése, mert végleges megoldást remél tőle a Gázai övezetet vezető Hamász izraeli területekig nyúló, föld alatti alagútjai ellen, amelyeken keresztül palesztin fegyveresek támadásokat intéznek a zsidó állam ellen - írja a Jediót Ahronót című újság honlapja.



Az Izraelt arab szomszédaitól elválasztó fal egy szakasza

A lap szerint régebben úgy vélték, hogy egy efféle betonfal több tízmilliárd sékelbe kerülne (sok százmilliárd forint), de a legfrissebb számítások szerint meg lehet építeni már 2,2 milliárd sékelből is. A fal hatvan kilométer hosszan követi majd a Gázai övezet határát. Ez immáron az övezet körüli harmadik védelmi vonal lesz. Az elsőt az oslói egyezmény után, a kilencvenes években húzták fel, a másodikat pedig 2005-ben, a gázai övezeti kivonulás idején, de ezek még nem jelentettek védelmet az alagutak ellen.



Izraeli katona egy Hamász-alagútban

Fal a libanoni határnál is

Ezzel egy időben az izraeli hadsereg falat épít északon, a libanoni határ civil településekhez közeli szakaszain is, mert a libanoni síita Hezbollah szervezetet irányító Haszan Naszrallah sejk azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja, és napokra fennhatósága alá vonja a határ menti izraeli falvakat.

Jelenleg csak biztonsági kerítés jelzi a határt Libanon és Izrael között, és a faltól azt remélik, hogy képes lesz megakadályozni egy ilyen támadást.

Az elmúlt hónapokban a Sin Bét, az izraeli belbiztonsági szolgálat két olyan Hamász-harcos letartóztatásáról és kihallgatásáról adott hírt, akiknek információik vannak a föld alatti folyosórendszerről, de mindketten alacsony rangban szolgáltak a szervezetben. Szerdán viszont állítólag a Hamász egyik parancsnoka adta fel magát Izraelnek.

(MTI - Origó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából