Ugrás a cikkhez
Reklám

Élő felvételen sugározta a párizsi rendőrfőnök és felesége meggyilkolását hétfőn a késes támadó. A 13 perces felvétel a CNN információi szerint körbejárta a dzsihadista csoportokat.



Képernyőfénykép a facebookos közvetítésről

Az Iszlám Állam számos követője azt állította, hogy végignézték a párizsi gyilkos 13 perces videóját a Facebookon – tudta meg a CNN amerikai hírügynökség egy meg nem nevezett forrástól.

A cikk szerint a dzsihadisták internetes fórumaira többen is kiírták, hogy 13 perces volt a klip. Ez elvileg azt jelentené, hogy látták a videót, de egyelőre csak részletek szivárogtak ki a felvételről.

A 25 éves Larossi Abballa kijelentette, hogy támadásával az Iszlám Állam szóvivőjének kérését teljesítette.

A videón a támadó a késelés közben azt kiáltozta, hogy temetővé változtatják Franciaországot a nyári foci-Eb alatt.

Az élő közvetítésben az is szerepel, ahogy a támadó azon morfondírozik, mit is csináljon a meggyilkolt házaspár 3 éves gyermekével. A videó linkjét egyelőre nem sikerült megtalálni.

Beváltották a fenyegetésüket

A támadó Abu Muhammad al-Adnani üzenetét hajtotta végre: az Iszlám Állam szóvivője korábban felszólította a nyugati országok “magányos farkasait”, hogy ne tétlenkedjenek, hanem csapjanak le a "hitetlenekre" a ramadán alatt, végezzenek minél több civillel, “tárják ki a Nyugat kapuját a dzsihád előtt, és terjesszék a terrort, hogy minden egyes ember rettegésben töltse életét – még saját szomszédjától is féljen”.

A tavaly november 24-én közzétett videóban szó szerint azzal fenyegették meg a franciákat, hogy a dzsihadisták a házaikban fognak merényleteket elkövetni ellenük.

Profin használják a gyűlölt eszközöket

Az Iszlám Állam a világ legjobban megszervezett és legveszélyesebb terrorszervezete. Időről időre megdöbbentő videókkal jelentkezik, s nem riad vissza attól sem, ha élő, egyenes adásban kell levágni valakinek a fejét, vagy éppen kisgyerekeket kell agyonlőni.

Néhány hete azonban a szervezet tevékenysége új szintre lépett. Egy pakisztáni férfi a legnépszerűbb közösségi oldalon úgy próbált híveket szerezni az Iszlám Államnak, hogy megcsonkított muzulmánok képeit töltötte fel, mondván, ezeket a nyugati keresztények tették.

A pakisztáni férfit, aki a közösségi oldalakon terjesztette a dzsihadista propagandát, elfogták. A spanyol hatóságok szerint egy nagyon aktív elkövetőt sikerült lekapcsolni, aki sok ember radikalizálódásáért lehetett volna felelős.

Az Iszlám Állam terroristái a nyugati civilizációt elvetik, a kommunikációs eszközeiket azonban bátran és profin használják.

Megpróbálnak minél több hívet toborozni az internet segítségével, és ez sajnos sikerül is, jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Médiaklikk című műsorában.

A csonkolásos fényképek vagy a kivégzésekről szóló videók ugyan nagyon sok emberben visszatetszést keltenek, de olyanok is vannak, akiknek ez tetszik, és épp azért csatlakoznak az Iszlám Államhoz, hogy ilyen súlyos bűncselekményeket elkövethessenek – tette hozzá.

Az Iszlám Állam azon terrorszervezetek egyike, amely a közösségi médiumokat kihasználva az elsők között tett közzé brutális videókat. A felvételek nagyon gyorsan elterjedtek a világhálón.

Az emberek – különösen a fiatalok – ingerküszöbe már annyira megemelkedett, hogy egy beszéddel vagy valamilyen szívhez szóló üzenettel az IÁ nem jutna el hozzájuk. A brutális videókkal azonban meg tudja szólítani azokat, akik eltökéltek abban, hogy kiutaznak Irakba, vagy Szíriába, és csatlakoznak egy csoporthoz, amely embereket öl. Ez egy nagyon agresszív „reklám”. Látható, hogy az Iszlám Államhoz tinédzserek százai csatlakoztak, Németországból körülbelül hétszázan, magyarázta a szakértő.

A globálisan használt eszközöket a terroristák, illetve a terrorizmussal szimpatizálók ugyanolyan kommunikációs eszközként használják saját világnézetük propagálására, mint bármelyik más Facebook- vagy Twitter-felhasználó, mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 Médiaklikk című műsorában.

Ezért nem csak az állami szabályozóknak, hanem a multinacionális cégeknek is kiemelt figyelmet kellene fordítaniuk arra, hogy az ilyen típusú terroristapropagandát megakadályozzák.

(Híradó)

Korábban írtuk: Rendőrparancsnokot és feleségét gyilkolta meg egy Allah akbarozó Franciaországban

Túszdráma zajlott le keddre virradó éjszaka a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Magnanville településen, egy ismeretlen támadó otthona bejáratánál halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot, és túszul ejtette, majd meggyilkolta annak feleségét. A francia különleges egységek végül agyonlőtték az elkövetőt - közölte a francia belügyminisztérium.

Később az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető Amak hírügynökség honlapján a szélsőségesek közzétettek egy közleményt, miszerint az egyik harcosuk követte el a támadást.

A biztonsági erők a lakóházban egy hároméves, sokkos állapotban lévő, de sértetlen kisfiút találtak.

Rendőrségi források szerint a parancsnok éppen be akart menni házába, mikor a támadás érte. Miután a késelő leszúrta a férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban.

A rendőrség elitalakulatai hétfőn későn este kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival. A Le Figaro című francia lap úgy tudja, a hatóságok több lakóházat kiürítettek, és leállították az áram- és gázellátást a környéken.

Éjfél körül robbanást lehetett hallani a környéken.

A Le Figaro arról számolt be, hogy a robbanást követő percekben a biztonsági erők megrohamozták a lakóházat.

Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a különleges egységek behatoltak az épületbe. Az elkövetőt agyonlőtték, és egy nő holttestére bukkantak.

Egy rendőrségi forrás szerint a férfi az Iszlám Államra hivatkozott a túsztárgyalások során.

Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor „Allah akbar!” kiáltást hallottak.

Az Amak közleménye azt állítja, harcosuk ölte meg a Magnanville közelében fekvő Les Mureaux rendőrfőnök-helyettesét és annak feleségét. Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ megerősítette, hogy a dzsihadista csoporthoz kötődő hírügynökség kiadta a közleményt.

A párizsi ügyészség terrorellenes osztálya vizsgálatot indított az ügyben.

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, hogy „teljes mértékben fényt fognak deríteni” ennek a „borzalmas drámának” a pontos természetére.

(Origó)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából