Ugrás a cikkhez
Reklám

Szétesőben az Iszlám Állam európai légiója: a főként francia, brit és német földről érkező dzsihadisták, zsoldosok egyre nagyobb számban dezertálnak. A kérdés, hogy a hazatérők tudják-e folytatni korábbi életüket? Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint nem valószínű.

Egyes információk szerint az elmúlt öt évben mintegy 27 ezer külföldi csatlakozott a szíriai polgárháborúhoz Malajziától Nagy-Britanniáig, Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja pedig úgy tudja, hogy 4-6 ezer európai harcol jelenleg is a konfliktuszónában, nagyrészt az Iszlám Állam kötelékében.

A szervezet vezetői hullanak, „remekbeszabott dróntámadások folynak” ellenük, ezen kívül „nagyon kapálózik az Iszlám Állam, új pénzforrásokat keres” – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 szombat reggeli műsorában.

Elapadtak a forrásaik: vannak dzsihadisták, akik már csirkét árulnak a libanoni piacon, hogy pénzhez juttassák az Iszlám Államot. Hol van ez a valamikori műkincskereskedelemtől, az olajcsempészettől? – tette fel a kérdést a szakértő.

Pénz nélkül pedig nincs fegyvervásárlás és nincsen zsold sem. Zsold híján pedig "hazafelé" veszik az irányt az "európai" légiósok.



Reszocializáció előtt
A tömeges dezertációt az Iszlám Állam megpróbálja meggátolni: a közelmúltban például 140 olyan embert kaptak el, akik biztonságos zónába akartak menekülni – azonnal kivégezték őket. Egy Boszniából származó terhes fiatal nőt pedig puskatussal vertek agyon „árulás” miatt – sorolta Georg Spöttle.

Kitért rá: nagyrészt már meghalt a terrorszervezethez korábban csatlakozott 700 "német" fiatal, de a „maradék”, ha hazatér, még potenciálisan veszélyes lehet. Bennük élhet még az „ideológia”, és akár a saját "hazájuk" ellen is fordulhatnak.

Aki egy teljesen idegen ideológiáért képes emberek fejét levágni, aztán posztolni az erről készült képet az Instagramon vagy a Facebookon, az nem is terrorista, „hanem inkább szociopatáknak nevezném, aki a vallási köntösbe bújtatja a gyilkolási vágyát” – fogalmazott, hozzátéve: a társadalmat mindenképpen meg kell védeni tőlük.

Ráadásul egy másik nagy probléma még évekig várathat magára: szinte biztos, hogy a hazatérteknél bekövetkezik a poszttraumatikus stressz szindróma, amikor a valamikori katonák rádöbbennek, hogy mit követtek el, hogy ártatlan embereket öltek.

Őket később „terápiára kell küldeni, reszocializálni kell” – hívta fel a figyelmet a Ma Reggelben Georg Spöttle. Ennek fényes kilátásai lehetnek az önként és dalolva gyilkolni induló barbárok tömegeinél, de legfeljebb majd felcsapnak eurokonform erőszaktevőnek, és kapnak érte pár mecsetet jutalmul.

(Híradó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából