Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte szerdán a legutóbbi három sikertelen észak-koreai rakétakísérletet, és azzal fenyegette meg Phenjant, hogy további "súlyos intézkedéseket" hoz ellene.

Észak-Korea áprilisban négy kísérletet hajtott végre, az első kettőt a BT elítélte egy közleményben, a továbbiakat viszont nem tudta, mert Oroszország olyan módosításokat javasolt a tervezethez, amelyet az Egyesült Államok, Japán és több más tagország elfogadhatatlannak tartott. Most viszont sikerült egyhangúlag megállapodni a közlemény szövegében, és ebben elítélik mind a két április végi sikertelen rakétatesztet, mind azt, amelyet Észak-Korea most kedden hajtott végre, ismét sikertelenül.

Mind a három, most elítélt teszt alkalmával és egy korábbi áprilisival is Muszudan rakétát próbált ki Phenjan. Ilyen típusú rakéta kísérlete soha nem sikerült még. A dél-koreai média úgy tudja, Északnak 20-30 Muszudan rakétája lehet. Először 2007-ben próbálták ki e típust.

Észak-Koreát nemzetközi szankciók egész sora sújtja, amelyeket idén márciusban tovább szigorítottak, miután Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre és ballisztikus rakétát lőtt ki.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából