London első muszlim polgármestere nem tart igényt arra, hogy Donald Trump, az amerikai republikánus párt elnökjelölt-aspiránsa kivételezzen vele. Sadiq Khan keddi nyilatkozatában hozzátette, hogy a demokrata párti Hillary Clintont támogatja az amerikai elnökválasztási küzdelemben.

Trump tavaly decemberben, a párizsi merényletek után kilátásba helyezte, hogy elnökké választása esetén átmenetileg megtiltaná a muszlimok beutazását az Egyesült Államokba, ám a héten egy interjúban - Sadiq Khanra, a múlt héten nagy többséggel megválasztott új londoni polgármesterre utalva - kijelentette, hogy "mindig lesznek kivételek".

Khan a BBC televíziónak kedden azt mondta: nem kér Trump "kivételezéséből", mivel nemcsak róla van szó, hanem a barátairól, a családjáról, és világszerte mindenkiről, akinek háttere az övéhez hasonló.

Hozzátette: az iszlámról Donald Trump által vallott nézetek "a tudatlanságból fakadnak", és pontosan azoknak a szélsőségeseknek a kezére játszanak, akik szerint nem lehet valaki egyszerre nyugati és muszlim. "London múlt csütörtökön (a polgármester-választás napján) megmutatta, hogy ez lehetséges" - mondta a pakisztáni bevándorlók gyermekeként született 45 éves londoni polgármester.

Khan kijelentette: mindezek után valószínűleg nem meglepő, hogy ő Hillary Clintont támogatja, és reméli, hogy Clinton "tönkreveri" Trumpot az elnökválasztáson, ha ők lesznek a demokraták és a republikánusok hivatalos jelöltjei.

A londoni polgármester kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ha mégis Trumpot választanák az Egyesült Államok elnökévé, akkor vele is hajlandó lenne-e szóba állni. Sadiq Khan kijelentette: London polgármestereként, Nagy-Britannia érdekeit szem előtt tartva bárkivel leül tárgyalni, "az ésszerűség keretein belül".

Donald Trump kijelentései nem először szítanak politikai és lakossági indulatokat Nagy-Britanniában.

Decemberben az a kijelentése is hangos felháborodást keltett, hogy London egyes városnegyedeibe a rendőrök sem mernek bemenni, mert félnek a helyi radikális muszlim közösségektől.

Boris Johnson, London most leköszönt előző polgármestere - aki New Yorkban született és kettős, brit-amerikai állampolgárságú - Trump kijelentésére válaszul annak idején azt mondta: ő csak azért nem megy be New York egyes városnegyedeibe, mert valós a kockázata annak, hogy ott összefut Donald Trumppal.

David Cameron miniszterelnök "megosztónak és ostobának" nevezte Trump kijelentéseit, hozzátéve, hogy amit az amerikai milliárdos a londoni rendőrökről és a muszlim közösségről mondott, "az nem is igaz".

Trump kijelentése nyomán petíció is indult, amelynek kezdeményezői Donald Trump kitiltását követelték Nagy-Britanniából. A felhívást 568 ezren írták alá, és így a kezdeményezést napirendre kellett venni a londoni alsóházban is, mivel a brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

A kezdeményezésről januárban jelképes vitát tartottak a képviselők, de Trumpot nem tiltották ki Nagy-Britanniából; az ilyen jellegű döntések a brit törvények alapján Theresa May belügyminiszter személyes döntési jogkörébe tartoznak.

(MTI)