Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz külügyminiszter szerint a Szíriába való behatolás egyet jelentene az agresszióval, ezért meg kell "nevelni" azokat, akik kísérletet tesznek arra, hogy az eseményeket ilyen irányba tereljék. Ugyanakkor a RIA Novoszty hírügynökségnek adott interjújában nem nevezte agressziónak azt, hogy amerikai katonák vannak Szíriában. Ankarát viszont újra figyelmeztette, és úgy fogalmazott: Aszad nem szövetségese Moszkvának.

Az orosz diplomácia vezetője szerint a Szíriában való beavatkozásra nincs se alap, se indíték, mert a tűzszünet - amelynek megerősítését és kiterjesztését fő feladatként határozta meg - minden nehézség ellenére erősödőben van. Korábban a szíriai külügyminisztérium minősítette behatolásnak azt, hogy amerikai katonák érkeztek az arab országba.

Lavrov megjegyezte: Moszkva az orosz légierő jelenléte miatt kételkedik abban, hogy bárki is szárazföldi támadásra szánná el magát Szíriában.

Működő egyeztetés a Pentagonnal, intés Ankarának

A politikus elégedettségét fejezte ki az orosz-amerikai katonai koordinációval, valamint azzal kapcsolatban, hogy Genfben közös központot hoztak létre a tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sokan vannak, akik véget akarnak vetni a fegyvernyugvásnak.

Lavrov expanziós törekvésekkel vádolta meg Ankarát, amely Irakban Bagdad beleegyezése nélkül állomásoztat csapatokat. Úgy vélekedett, Washingtonban tökéletesen értik, hogy Törökország képes a jelenleginél is jobban destabilizálni a helyzetet Szíriában.

Kitért rá, hogy az Egyesült Államok hozzáállása szerint az a barát, aki nem a jó magatartásáról híres, "kurafi ugyan, de a mi kurafink". Mint mondta, érződik, hogy noha nagy a baj, azt nem akarják a NATO háza tájáról kívülre vinni.

Aszad nem (úgy) szövetséges

Rámutatott, hogy Bassár el-Aszad nem szövetségese Oroszországnak, mint ahogy az Egyesült Államoknak Törökország, de Moszkva támogatja a szíriai elnököt a terrorizmus elleni harcban és az államiság megvédelmezésében. Az orosz külügyminiszter szerint kormánya bármilyen állami berendezkedést kész támogatni Szíriában, ha arról maguk a szíriaiak állapodnak meg, beleértve a föderalizációt és a kurdok autonómiáját is.

Úgy vélekedett, hogy a szíriai rendezésről folytatott genfi tárgyalások várható májusi fordulóján még nem lesz közvetlen egyeztetés a szemben álló felek között. Ennek legfőbb okát a Törökország által is támogatott ellenzéki, úgynevezett Tárgyalási Főbizottság (HNC) csoport "szeszélyeiben" látta. Kifogásolta Ankara magatartását, amely egyedüliként akadályozza a szíriai kurd Demokratikus Szövetség Pártjának csatlakozását, amely harcol a terroristák ellen, és nagy területet tart az ellenőrzése alatt.

Megoldás lenne, ha elválnának a "mérsékeltek" a dzsihadistáktól

Lavrov hangot adott meggyőződésének, hogy az Egyesült Államok bőven képes elérni a szíriai társadalom összes elemének részvételét a szíriai tárgyalásokon és azt, hogy a "mérsékelt ellenzék" erői Aleppónál elhatárolódjanak az an-Núszra Front és az Iszlám Állam (IÁ) terroristáitól. Szóba hozta azt a feltételezést, hogy a mérsékeltnek tekintett szíriai ellenzéki erők szándékosan tartják fenn állásaikat az an-Núszra Front mellett, fedezve őket, vagy azért, hogy megpróbálják aláásni a tűzszünetet.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok az al-Kaida helyi szervezeteként működő an-Núszra Front állásaira is ki akarta terjeszteni az aleppói tűzszünetet - amelynek kihirdetését szerdára várta - de ezt Oroszország elvetette. Lavrov szerint a törekvés mögött Ankara áll.

Lavrov: több gépünket nem lövik le

Lavrov az orosz Szu-24-es bombázó Törökország általi lelövését, "bűncselekménynek és hibának" nevezte, hozzáfűzve, hogy ez utóbbi "rosszabb, mint egy bűncselekmény". Mint mondta, "lehetetlen", hogy az incidens megismétlődjön, mert ennek biztosítására Oroszország mindent megtett, "és ezt a törökök is tudják".

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából