Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Independent cikke nyomán egyre nagyobb botrány érlelődik illegálisan működő ultraortodox zsidó iskolák körül London egyik negyedében. Az iskolákban gyerekek eshettek szexuális bántalmazás áldozatául, és elképzelhető, hogy nagy vonalakban erről még a brit Oktatási Minisztérium is tudott.




Az Independent cikke szerint London egyik önkormányzati tanácsának oktatási intézményeket felügyelő szerve eltüntette azokat a bizonyítékokat, amelyek a fővárosban illegálisan működő vallásos zsidó iskolákról szólnak. Sőt, a lap azt is állítja, hogy az Oktatási Minisztérium tudott arról, hogy 2010 óta megpróbálják vigyázó szemek elől eltakarni ezeknek a nem regisztrált intézményeknek a működését, a tárca mégsem tett semmilyen lépéseket az ügyben.

Pedig a dolog elég komolynak tűnik. A lap ugyanis kiderítette, hogy több mint ezer gyerek hiányzik a kerületi iskolák nyilvántartásából, és ezek a diákok vélhetően az illegálisan működő vallásos zsidó intézményekbe járnak. Az ultraortodox iskolákba 13 éves koruk után kerülnek a fiúk, ahol állítólag a vallási szövegeken kívül semmi mást nem tanulnak. A lap szerint a legtöbben úgy kerülnek ki innen, hogy alig vagy egyáltalán nem tudnak angolul beszélni, mivel csak jiddisül lehet az iskolákban kommunikálni, és szinte semmilyen olyan készséget nem sajátítanak el, amellyel aztán a munka világában érvényesülni lehetne.




Ennél is súlyosabb azonban az a vád, amellyel a korábbi diákok és a lap egyéb szivárogtatói illetik a több mint 40 éve működő intézményeket: a falakon belül a diákok szexuális erőszaknak, egyéb fizikai bántalmazásoknak vannak kitéve. A fiúkat a 18. életévük betöltése után házasságra kötelezik.

Az Independent szerint London Hackney kerületének tanalapítványa hat éve figyeli ezeket az iskolákat. Bár a civil szervezetnek hivatalosan az a feladata, hogy a kerület városi tanácsában egyfajta oktatási hatóságként működjön, úgy látszik, az illegális iskolákról szóló bizonyítékokat igyekeztek konzekvens módon eltüntetni. Erről a nem éppen legális eljárásról pedig vélhetően az Oktatási Minisztérium is tud, mind ez idáig mégsem kérték számon a tanalapot – így értesült a lap. Holott még a kormány felmérése szerint is hiányzik több mint ezeregyszáz gyerek a kerületi iskolai rendszerből.

Azok a szülők ugyanis, akik Hackney-ben ultraortodox zsidó neveltetést akarnak a fiuknak, több esetben a gyereket 13 éves kora körül kiveszik a normális általános iskolából. A lap sejtése szerint a legtöbben a nyári szünet alatt íratják ki a fiúkat az intézményekből, mert így kevésbé feltűnő a váltás, mint tanév közben.




Mivel a lányok továbbra is a helyi iskolákban folytatják tanulmányaikat, valószínűtlen, hogy a szülők azért íratnák ki a fiúkat, mert esetleg a család elköltözik.




Az Independent forrása szerint bár egy nyílt titokról van szó, elképzelhető, hogy a városi tanács vagy az oktatási tárca azért nem tett eddig semmit a nem regisztrált iskolák ellen, mert tartanak attól, hogy azonnal antiszemitizmussal vádolnák meg őket.

(The Independent - VS nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából