Ugrás a cikkhez
Reklám

Várhatóan eltörlik a Fehéroroszország ellen elrendelt szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén - közölte egy magas rangú EU-diplomata Brüsszelben.

A neve elhallgatását kérő illetékes tájékoztatása szerint a külügyi tanács ülésének megkezdése előtt Bosznia-Hercegovina hivatalosan is át fogja adni európai uniós csatlakozási kérelmét. Bár eredetileg nem tervezték napirendre tűzni, a találkozó középpontjában a szíriai polgárháború kérdése áll majd, és ezt a líbiai válság témája követi. A tárcavezetők emellett az uniós klímadiplomáciáról is egyeztetnek a délelőtt folyamán.

Az informális munkaebédre a libanoni diplomácia vezetője is meghívást kapott, akivel az országának nyújtandó esetleges további támogatásról és a terrorizmus elleni együttműködésről folytatnak megbeszélést. A külügyminiszterek ebéd után először a moldovai, majd pedig a fehéroroszországi helyzetről fognak tárgyalni. A név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta, a hétfői ülésen azokat a Fehéroroszország elleni korlátozásokat fogják eltörölni, amelyeket tavaly október végén már négy hónapra felfüggesztett az Európai Unió. Százhetven természetes személy, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen végleg megszüntetik a vagyonbefagyasztást és a beutazási korlátozást.

Négy ember ellen azonban érvényben maradnak a büntetőintézkedések, illetve továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó az ország ellen. A 2011-ben elrendelt szankciók tavaly októberi felfüggesztésére azután került sor, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodtabb légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint az elnök amnesztiarendelete értelmében az egykori szovjet tagköztársaságban augusztusban szabadon engedtek hat politikai foglyot.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából