Ugrás a cikkhez
Reklám

A finn rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban hat iraki állampolgárt, kikérdezésük után pedig arra jutottak, hogy a németországihoz hasonló bűncselekmények történhettek volna Finnországban is.



Migránssimogatáson a finn kormányfő

Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek "menekültek" részvételével - közölte az Yle közszolgálati televízióban csütörtökön Petteri Orpo belügyminiszter. "A rendőrség olyan adatokkal rendelkezik, hogy Finnországban is terveztek szilveszter éjszakára bűncselekményeket" - mondta a tárcavezető. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akiket a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában - tette hozzá.

A finn rendőrség azt közölte, hogy az őrizetbe vetteket bűncselekményre való felbujtással gyanúsítják, és a közrend és közbiztonság fenntartásának megfontolásából rendelték el velük szemben a kényszerintézkedést. A rendőrség azonban nem tette közzé, hogy milyen jellegű bűncselekményről lehet szó, csupán annyit közölt, hogy az ügy részleteit később hozzák nyilvánosságra.

A finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2015-ben mintegy 32,5 ezer "menekült" érkezett Finnországba, többségükben Irakból. 2014-ben a menedékkérők száma még "csak" 4 ezer körüli volt. Zömük az ország északi részén, a svéd-finn határon át érkezett, de sokan más útvonalat választottak, Németországból komppal vagy észak felől, Oroszország és Lappföld határán átkelve jöttek Finnországba.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából