Ugrás a cikkhez
Reklám

Az orosz hatóságok megerősítették hétfőn, hogy nem tartják meg a keddre tervezett orosz-török csúcstalálkozót.

A két ország között diplomáciai válság van amiatt, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében november 24-én lelőtte az orosz légierő egyik Szu-24 típusú vadászbombázóját.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozójáról még november 16-án, az incidens előtt állapodtak meg.

"A találkozót nem tartják meg. Nincs előirányozva" - jelentette ki újságírók előtt Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Vlagyimir Putyin korábban elutasította, hogy a párizsi ENSZ-klímakonferencián találkozzon Erdogan elnökkel, mint ahogyan nem fogadta a telefonhívásait sem.

Oroszország egy sor megtorló intézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben, közöttük egyes török gyümölcsök, zöldségek és baromfi behozatali tilalmát, valamint visszaállította a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára.

Mihail Svidkoj, a Kreml nemzetközi kulturális együttműködésért felelős különmegbízottja a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint hétfőn közölte, hogy a "politikai helyzet megváltozásáig" felfüggesztik az Ankarával való kulturális együttműködést.

Vasárnap reggel veszélyesen megközelített egy török halászhajó egy orosz rombolót az Égei-tengeren. Az összeütközés elkerülésére az orosz haditengerészet Szmetlivij nevű rombolója figyelmeztető lövéseket adott le a török hajóra - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztériumba bekérették Törökország moszkvai nagykövetségének katonai attaséját, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az ügy miatt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából