Ugrás a cikkhez
Reklám

A sáskajárás ellenére újra nő a német állampolgárok elégedettsége a kormánnyal szemben. Angela Merkel kancellár is tudott javítani a népszerűségén.

Az ARD-Deutschlandtrend kutatása szerint a lakosság 48 százaléka elégedett, vagy nagyon elégedett a német koalíciós kormány munkájával. A szociáldemokrata-(ál)kereszténydemokrata koalíció az előző hónaphoz képest 6 százalékpontot javított az eredményén. A megkérdezettek 51 százaléka kevésbé, vagy egyáltalán nem elégedett Merkelékkel, az előző hónapban 57 százalékuk válaszolt így a kérdésre - ismerteti az eredményeket a Spiegel Online.



Katt a képre a Spiegel interaktív közvélemény-kutatási adataihoz (német nyelvű)

Angela Merkel kancellár munkájával 54 százalék van megelégedve, a kancellár 5 százalékpontot javított, a legkedveltebb német politikusok top 10-es listájának harmadik helyére kerülve, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter után. Merkel népszerűsége a nyáron nagyot zuhant "menekültpolitikája" miatt.

A CDU-CSU 37 százalékkal vezet, az SPD egy százalékot javított az előző hónaphoz képest, most 25 százalékon áll. A legnagyobb sikert az EU-szkeptikus AfD élvezheti, a felmérés szerint 10 százalékra nőtt a népszerűsége.



Napjainkban ilyen német kancellárra van szükség

A bevándorlókkal kapcsolatos intézkedésekkel kapcsolatos kérdésre a megkérdezettek 85 százaléka azt válaszolta, hogy a határellenőrzést meg kell erősíteni, ez az eredmény 8 százalékponttal több, mint októberben. A németek 61 százaléka tart egy Párizshoz hasonló támadástól, 38 százalék nem érzi fenyegetve magát. 2015 elején csak 49 százalék tartott németországi terrortámadásoktól.

A megkérdezettek negyede szerint többet kellene tenni a terror elleni harcban, a németek többsége azonban meg van győződve arról, hogy az ország meg tudja védeni magát a merényletekről.

58 százalék támogatja a német kormány terveit, miszerint segítik Franciaországot az Iszlám Állam elleni harcban. 37 százalék ellene van az ilyen intézkedéseknek.

A kutatásban 1003 szavazóképes embert kérdeztek meg november 30-a és december elseje között.

(HVG - Spiegel nyomán)

Kapcsolódó:

- A fehér öngyűlölet pszichológiája a jelenlegi sötét invázió tükrében - egy történelmi áttekintés

- Nincs jogunk unokáink örökségét elpusztítani csak azért, hogy idegen tömegeknek ma jobb legyen az élet





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából