Ugrás a cikkhez
Reklám

Spanyolországban három párt is egyformán esélyes a győzelemre a december 20-i parlamenti választásokon, amelyen rendkívül szoros végeredményre lehet számítani - derült ki a Metroscopia nevű kutatócég vasárnap közzétett felméréséből.

A közvélemény-kutatási adatok szerint ha most lennének a választások, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 22,7 százalékát szerezné meg.

A magát középpártnak nevező Ciudadanosra (Állampolgárok) az emberek 22,6 százaléka voksolna, míg a szocialista párt (PSOE) 22,5 százalékos támogatást kapna.

A negyedik helyen a radikális baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) nevű párt jutna be a törvényhozásba a szavazatok 17,1 százalékával.

Eszerint a spanyol kormánypárt az elmúlt négy évben elvesztette támogatóinak csaknem felét, hiszen a legutóbbi választásokat a szavazatok 44,6 százalékával nyerte meg.

A politikai elemzők véleménye szerint ez főként a gazdasági válság kezelésére hozott megszorításokkal, a párt körüli korrupciós ügyekkel és a katalán elszakadási törekvések kezelésének módjával indokolható.

A spanyol politikai színtér új csillagának tartják a Ciudadanost, amely egy év alatt tornázta fel támogatottságát 8 százalékról. A 2006-ban katalán civil értelmiségiek által alapított párt tavaly év végén kapcsolódott be az országos politikába, vezetői főként harmincas éveikben járó fiatalok.

A konzervatívok inkább baloldalinak, a szocialisták inkább jobboldalinak minősítik. A nemzetközi sajtó liberális pártként azonosítja, mivel az Európai Parlamentben képviselői a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakciójának tagjai.

A Metroscopia kutatása szerint az élen álló három párt közti kis különbség nem csak azt jelzi, hogy a választásokat bármelyikük megnyerheti, hanem hogy a győztes kis előnnyel végez majd az élen, így várhatóan kevés mozgástere lesz.

Rendkívüli jelentősége lehet a választások után a pártok közötti megállapodásoknak, amely felülírhatja akár a végeredményt is.

Spanyolországban a hivatalos választási kampány a jövő hét végén kezdődik, a pártok listavezetői több nyilvános vitán is részt vesznek, de nem lesz olyan, ahol mind a négyen egyszerre jelen lennének.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a PP listavezetője kizárólag egy megmérettetést vállalt, amelyen vitapartnere Pedro Sánchez, a PSOE főtitkára lesz, és a spanyol televíziós akadémia rendezi. A kormánypárt ezt a számtalan miniszterelnöki teendővel indokolta.

Az Antenna3 országos tévécsatorna által rendezett négypárti vitán a PP-t Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes képviseli. Az El País című napilap viszont nem fogadta el a listavezető helyettesítését tervezett vitáján, ezért azt inkább a PP nélkül rendezi meg.

A kormányfőt és pártját a múlt héten sokan bírálták, amiért csak egy vitán vesz részt, miközben elvállalta a szereplést szórakoztató és sportműsorokban is.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából