Ugrás a cikkhez
Reklám

A svéd szociáldemokrata miniszterelnök bejelentette, hogy "nagyon" megszigorítják a menekülteljárást, mivel az ország nem bírja tovább a menedékkérők áradatát. Stefan Löfven többek közt a családegyesítés jelentős korlátozásáról és a "kiskorúak" életkorának orvosi ellenőrzéséről beszélt. Helyettese elsírta magát a sajtótájékoztatón.




Stefan Löfven, Svédország szociáldemokrata miniszterelnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy radikálisan szigorítják, és három évre az Európai Unió minimális szintjéhez igazítják a menekültügyi szabályokat, mivel az ország nem bír a menedékkérők áradatával – számol be a The Local svéd kiadása.

"Fájdalommal tölt el, de Svédország nem képes a továbbiakban olyan mennyiségű menedékkérőt fogadni, mint ma. (...) A helyzet tarthatatlan" – fogalmazott Löfven.

A svéd kormány ezért a következő módosítási javaslatokat terjeszti a parlament elé:

Az elmúlt két hónapban a 9,8 milliós ország, a migránsok egyik fő célpontja, 80 ezer bevándorlót fogadott be, ami uniós szinten 25 millió menekültnek felelne meg – tette hozzá Löfven. A baloldali kormány október óta igyekszik csökkenteni az ország vonzerejét: kevésbé nagylelkű szabályokat, és határellenőrzéseket vezetett be. A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint 30 százalékkal csökkent az érkező új menedékkérők száma november 12. óta, amióta ismét bevezették a határellenőrzést.

A sajtótájékoztatón a zöldek miniszterelnök-helyettese, Asa Romson szörnyű döntésnek nevezte a változtatásokat, és elsírta magát a pódiumon. Azt mondta, az új helyzet jelentősen megnehezíti majd a "menekültek" életét, és ők csak nem lépnek ki a kormányból, mert akkor "még szörnyűbb" döntések születnének.

A Zöld Párt Svédország leginkább menekültpárti politikai erejeként határozza meg magát.

(A lejátszón bekapcsolható az angol felirat.)

(The Local - Mandiner nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából