Ugrás a cikkhez
Reklám

A szíriai kormányerők aleppói hadműveletében életét vesztette az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornoka – tájékoztatott pénteken közleményében az iráni katonai elitalakulat.

Husszein Hamdáni tábornokot az Aleppótól északra fekvő térségben ölték meg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei szerdán, miközben tanácsadói missziójának keretében tevékenykedett.

A Forradalmi Gárda honlapján közzétett tájékoztató szerint Hamdáni fontos szerepet játszott a terroristák elleni háborúban. A tábornok haláláról az al-Madzsadin libanoni televízió is hírt adott.

Hamdáni az 1980-88-as iraki-iráni háború veteránja volt, 2005-ben lett a Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka.

Oroszországhoz hasonlóan – bár nem olyan nyíltan – Teherán is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjét a szíriai válság kirobbanása, 2011 óta. Pénzügyi és katonai támogatást nyújt a damaszkuszi vezetésnek, katonai tanácsadói tevékenykednek a terepen. A Forradalmi Gárda tagjai különösen ott vannak jelen, ahol a Teheránnal és Aszaddal szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet tevékenykedik.

A Reuters brit hírügynökség értesülése szerint szeptember vége óta több száz iráni katona érkezett Szíriába, hogy részt vegyen egy átfogó támadásban az ország nyugati-északnyugati részén. Teherán tagadja, hogy katonái harcolnak Szíriában a törvényes damaszkuszi vezetés oldalán.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából