Ugrás a cikkhez
Reklám

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető leváltott több magas beosztású tisztségviselőt, akinek köze volt a Dél-Koreával való viszony kiéleződéséhez – jelentette pénteken a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Az AP hírügynökség szerint ez arra utal, hogy Kim felelősnek tartja a leváltott tisztségviselőket a konfrontációért, amelyet végül tárgyalások útján sikerült rendezni.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben előző héten felrobbant egy akna, és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa az északra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta akkor, hogy aknát telepített volna az övezetbe, de kilőtt egy lövedéket a dél-koreai hangszórók felé. Erre válaszul a dél-koreai hadsereg tüzérségi fegyverekkel lőtt északi területeket.

Phenjan és Szöul hétfőn megállapodott a háborús veszély elhárításáról.

Kim Dzsong Un a kormányzó Koreai Munkapárt egy tanácskozásán üdvözölte a megállapodást, és azt mondta, hogy ez "rendkívüli alkalom a katasztrofális Korea-közi kapcsolatok normalizálására" – írta a KCNA, hozzátette azonban, hogy a diktátor leváltott több vezető tisztségviselőt.

A hírügynökség nem közölte a leváltások okát, de elemzők szerint elképzelhető, hogy Kim Dzsong Un azzal vádolja őket: rosszul mérték fel Szöul válaszlépéseit az aknatelepítésre.

Észak-Korea vezetője a párt központi katonai bizottságának ülésén azt állította, hogy nem a tárgyalásoknak köszönhető a válság megoldása, hanem az észak-koreai fegyverek, ezen belül az atomfegyverek elrettentő erejének.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából