Ugrás a cikkhez
Reklám

Kizárta egy nemzeti egységkormány létrehozását, azaz a nagyobb jelenlegi ellenzéki pártokkal való együttműködés lehetőségét az előre hozott választások után Alekszisz Ciprasz volt görög kormányfő az Alpha TV görög televíziócsatornának adott interjújában.

A múlt hét csütörtökön lemondott volt miniszterelnök kijelentette: kizárt, hogy pártja, a baloldali Sziriza az előrehozott választások után együttműködjön a konzervatív Új Demokráciával (ND) vagy a szocialista beállítottságú Pánhellén Szocialista Mozgalommal (PASZOK). Elmondása szerint nem fog azokkal a pártokkal tárgyalóasztalhoz ülni, akik egymást váltották az utóbbi években a görög kormány élén.

Ciprasz emellett kizárta a eurózóna-tagságot támogató To Potami (A folyó) nevű balközép párttal való koalíció lehetőségét is, mert szerinte mind a három politika csoportosulás a régi rendszert képviseli. "Nem fogjuk visszahozni azokat az embereket, akiket a nép már egyszer kipenderített az ajtón" - mondta a januári választások eredményeire utalva.

Ciprasz és a Sziriza párt továbbra is népszerű Görögországban, azután is, hogy a volt miniszterelnök ígéreteinek ellenére elfogadta az új euróövezeti mentőcsomagot és annak feltételeit. A párt az előre hozott választások nyomán valószínűleg a legnagyobb politikai erő marad a parlamentben, de koalíciós partnerre lesz szüksége a parlamenti többség megszerzéséhez. Ehhez a jelenlegi koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) támogatása az előrejelzések szerint nem lesz elegendő, már ha egyáltalán bejut a törvényhozásba a jobboldali párt.

A politikai ellenzék szerint Ciprasz azért is mondott le, mert így az előrehozott választásokon várhatóan a legtöbb voksot elnyerő Sziriza élén újra miniszterelnöknek választják még azelőtt, hogy a mentőcsomag feltételeinek hatásai jelentkeznének az országban, ami csökkentené népszerűségét.

A volt miniszterelnököt azzal is megvádolták, zsarolja a szavazókat azzal, hogy ha nem rá szavaznak, akkor politikai patthelyzet fog előállni. Sztavrosz Theodórakisz, a To Potami vezetője élesen bírálta Ciprasz kijelentését. "És akkor mi fog történni? Októberben is választásokat tartunk, ha a Független Görögök nem jutnak be a parlamentbe?"

Eközben Jánisz Varufakisz volt pénzügyminiszter közölte, nem fog részt venni az "elkeserítő" választásokban, amelyeket várhatóan szeptember 20-ra ír ki a köztársasági elnök. Ehelyett azt tervezi, hogy egy új mozgalmat hoz létre, ami idővel "visszaállítaná a demokráciát Európában".

A Sziriza már korábban közölte, hogy Varufakisz és azok a párttagok, akik korábban a mentőcsomag elfogadása ellen szavaztak a törvényhozásban, eleve nem indulhatnak a színeiben a választáson.

Ciprasz az Alpha TV-nek adott interjúban Varufakiszt bírálta, mondván, hogy júniusban döbbent rá, hogy a volt pénzügyminiszter "beszélt, de senki sem figyelt oda rá" az Európai Unió és az IMF képviselőivel folytatott tárgyalásokon. "Nem mondott semmi rosszat, de elvesztette hitelességét a tárgyalópartnereinél" - mondta.

Varufakisz válaszképpen a volt miniszterelnököt a mitológiai Sziszüphoszhoz hasonlította, akinek egy sziklát kellett megpróbálnia felgörgetnie egy hegycsúcsra - s állandóan újra kellett kezdenie az akciót. Varufakisz szerint Ciprasz "ugyanazt a sziklát, a megszorítások szikláját tolja a hegytető felé", ám a gazdaság és erkölcs szabályaival szembemenve.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából