Ugrás a cikkhez
Reklám

Felszámolta az egyik legrégebbi illegális cigánytelepet csütörtökön a francia rendőrség, a Párizstól északra található La Courneuve-ben, ahol mintegy kétszáz cigány élt 2008 óta. Az egyik legforgalmasabb autópálya mentén, egy ipari telepen található tábor kiürítését a város kommunista polgármestere, Gilles Poux kezdeményezte még 2013-ban.

A rendőrség azután kezdte meg délután a cigányok elküldését, hogy a kiürítést elrendelő bírósági döntés ellen a civil szervezetek által benyújtott valamennyi fellebbezést elutasította az igazságszolgáltatás. Az MTI, a "romák" civilizált voltát bizonyítandó, a következő csendéletet rajzolja elénk: "az emberek nyugalommal hagyták el a telepet a zuhogó, őszies esőben"...

A prefektúra szerint az elfogadhatatlan higiéniai körülmények miatt elkerülhetetlen volt a telep felszámolása, ahol nem volt sem víz, sem áram. A 203 cigány (181 felnőtt és 82 gyermek) közül a leginkább kiszolgáltatott családoknak átmeneti ellátást ajánlottak fel. Ezt az Abbé Pierre-ről elnevezett alapítvány és a Világ Orvosai nevű segélyszervezet elégtelennek találta, így a helyszínen mintegy harminc sátort osztott szét azoknak a cigányoknak, akiknek a hatóságok nem biztosítottak szállást.

"Ezek az emberek, akik hét éve éltek itt, megfelelő és kielégítő megoldás hiányában, most az utcán találják magukat" - írta közleményében a két szervezet. Álláspontjuk szerint a kiürítés "ismét a politikai logikátlanságot tükrözi vissza, amely valós megoldás helyett csak félretolja a problémát".

A segélyszervezetek egy 2012-es, a baloldali kormánytöbbség és az emberi jogi szervezetek által közösen megfogalmazott rendelet alkalmazását szeretnék elérni, amely az illegális cigánytáborok felszámolásakor azt kéri a prefektusoktól, hogy a kiürítésekkel párhuzamosan "próbálják meg a szociális helyzet felmérni, és átmeneti szállást biztosítani valamennyi elküldött ember számára".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából