Ugrás a cikkhez
Reklám

Pándorfalu közelében, az A4-es autópályán bukkantak rájuk, feltehetően egy embercsempész járművében.

A Kronenzeitung című osztrák lap értesülései szerint a halottak száma akár az ötvenet is elérheti. Az újság első információi szerint a bevándorlók megfulladhattak a teherautóban, amelyet Nezsider (Neusiedl am See) és Pándorfalu (Parndorf) között állítottak meg.

A lap közléseit az osztrák belügyminisztérium nem erősítette meg, Johanna Mikl-Leitner belügyi tárcavezető később sajtótájékoztatót tart az ügyben.

(MTI nyomán)

Frissítés: Szerdától állhatott az autópálya szélén a kisteherautó. Csütörtökön nyitották ki a rakodóterét - adta hírül a Krone.at hírportál.

Egy baromfihúsból készült termékekkel foglalkozó szlovák cég, a Hyza logójával ellátott kisteherautó állt meg Nezsider közelében, Pándorfalu irányában az A4-es sztrádán. Az A4-es autópálya köti össze Bécset Budapesttel, és ezen a vonalon az utóbbi időben rengeteg "menekült" jutott el Ausztriába.




Az osztrák média közlése szerint több tucatnyi holttestet találtak benne, köztük tíz gyereket. Számukat 20 és 50 köztire becsülik. Az eddigi információk szerint megfulladhattak. Hans Peter Doskozil őrvidéki vezető szerint a halottak pontos száma egyelőre nem ismert, ugyanakkor kzöölte, hogy valószínűleg nem most haltak meg.

A félreállított autóra egy helyi cég munkatársa figyelt fel röviddel csütörtökön dél után, majd értesítette az osztrák rendőrséget. A hírek szerint a sofőr olajra lépett, az osztrák rendőrök a magyarokkal együtt nyomoznak utána.

Alexandra Hareter, az őrvidéki rendőrség szóvivője közölte, hogy olyan tragikus esetről, amely során ennyi menekült vesztette volna életét, nem tudnak.

Az osztrák rendőrség Parndorfnál egy sávban lezárta a sztrádát, több kilométeres kocsisorok alakultak ki.

A Hyza cég az Agrofert konszern tulajdonába tartozik, amely pedig Andrej Babis cseh milliárdos pénzügyminiszteré. A SME érdeklődött a cégnél, melynek szóvivője, Karel Hanzelka csütörtökön délután közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel egy olyan járműről van szó, amely a múltban az övék volt, de már eladták.

Közölte azt is, hogy a Hyza jelenleg hat olyan kisteherautóval rendelkezik, mint amilyenben a migránsok meghaltak. "A műholdas követőrendszerünk szerint mindegyikük Szlovákiában van. A Hyza Ausztriába nem is szállít" - fűzte hozzá.

A tót belügyminisztériumra hivatkozva a Denník N közölte, hogy ugyan "szlovák" volt a ragasztás az autón, de a jármű magyarországi jelzésű volt. Egyelőre nem tudni, ki vezette - ennek kiderítésében a tót rendőrség együttműködik az osztrák hatóságokkal.

Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner egy sötét napnak nevezte a mait. Bűnözőknek kiáltotta ki az embercsempészeket, akik ilyesmit elkövetnek, és kijelentette, hogy harcolni kell ellenük. "Szeretném részvétemet nyilvánítani az áldozatok minden hozzátartozójának. Ez a tragédia mindannyiunkat érint" - fogalmazott a kora délutáni sajtótájékoztatón.

(Paraméter nyomán)

2. frissítés: román állampolgár váltotta ki  a rendszámot

A rendőrség adatai szerint egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten az Ausztriában talált, halottakkal teli hűtőkocsi magyar rendszámát. A járművet egy szlovák cégtől vásárolhatták. Ezek is erősítik azt a feltételezést, hogy szervezett embercsempészek áldozatainak maradványait találták meg az A4-es sztrádán, Parndorfnál félreállított kamionban – mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint az osztrák rendőrség már jelezte az esetet a magyarnak.




A szokásos csütörtöki kormányszóvivői tájékoztató elején jelentette be Lázár János, hogy magyar rendszáma volt az Ausztriában talált, halottakkal teli hűtőkamionnak. A miniszter azt mondta, hogy legalább 20 halott lehetett a járműben, más források legalább 50 tetemet említettek. Az elhunytak azonosítását megkezdték, az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyart az esetről.

A magyar kormány együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak, legyenek bárhol is – tette hozzá Lázár János.

(HVG)

3. frissítés: Merkelnek új szárnyakat adott az eset

"Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre" - jelentette ki csütörtök délután a Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár.




"Természetesen valamennyiünket megrázott a hír" - jelentette ki az osztrák fővárosban zajló Nyugat-Balkán konferencián részt vevő Merkel.

"A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell, megoldást kell találnunk rá, mégpedig európai szellemben" - jelentette ki a kancellár, ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét hangsúlyozva.

Merkel arra intett, hogy a menekültpolitika területén az Európai Unió tagállamai nem dolgozhatnak egymás ellen. "Szilárd meggyőződésem, hogy Európa - gazdag kontinensként - képes a probléma megoldására" - jelentette ki.

Angela Merkelhez hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár is. Werner Faymann hangsúlyozta: a tragikus eset ismét bizonyítja, hogy az emberéletek megmentése végett mennyire szükséges a bűnözés, illetve az embercsempészés elleni harc.

Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie azért, hogy leszámoljanak az embercsempészekkel - jelentette ki Faymann, kiemelve a külső határok biztonságosabb védelmének, valamint a menekültek Európán belüli méltányos elosztásának szükségességét is.

4. frissítés: "nincs román állampolgárságú érintett"

Egyetlen román állampolgár sem érintett annak az Ausztriában elhagyott kamionnak az ügyében, amelynek rakterében megfulladt migránsokat találtak - közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.

A tárca azokra a hírekre reagált, amelyek szerint az autópályán hátrahagyott jármű tulajdonosa román lenne.

A közlemény szerint Románia bécsi nagykövetségét az osztrák hatóságok arról tájékoztatták, hogy a jármű ideiglenes magyar rendszámokkal rendelkezik. "Az eddigi információk szerint egyetlen román állampolgár sem érintetett az ügyben. Az osztrák rendőrség folytatja a nyomozást" - olvasható a bukaresti közleményben.

A dokumentum hozzáteszi: Románia budapesti nagykövetségével a magyar hatóságok azt közölték, hogy a kamion ideiglenes rendszámát nem román állampolgár igényelte.

(MTI nyomán)

5. frissítés: híradós összefoglaló

6. frissítés: Őrizetben a jármű libanoni sofőrje

Három embert - egy magyar és két bolgár állampolgárt - vettek őrizetbe Magyarországon - erősítették meg az osztrák rendőrség sajtótájékoztatóján, amelyen Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter is részt vesz. Négy ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

A járművet valószínűleg egy libanoni eredetű bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban. Közölte: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó. Az éjszakai órákban Magyarországon mintegy hét embert vettek őrizetbe, majd hármat tartóztattak le közülük.

7. frissítés: Az ORFK szerint nincs magyar az elkövetők között

Az osztrák hatóságok pénteken közölték, hogy három embert elfogtak az autópályán 71 bevándorló holttestével talált teherautó ügyében, köztük egy magyar papírokkal rendelkező férfit is. A magyar rendőrség három elfogott bolgár és egy afgán állampolgárról beszélt, magyarról nem.

71 ember, közülük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek halt meg annak a teherautónak a rakterében, amit csütörtökön délelőtt találtak egy osztrák autópálya leállósávjában – közölte a burgenlandi tartományi rendőrfőnök, Hans Peter Doskozil pénteken délelőtt. A négy gyermek között volt egy 1-2 év körüli lány, valamint három fiú, 8-10 évesek.

Mint kiderült, az áldozatok valószínűleg szíriaiak voltak, az egyelőre kizárhatónak tűnik, hogy afrikaiak is lettek volna közöttük. A teherautóban egy szíriai úti okmányt találtak, ebből következtettek arra, hogy egy szíriai csoportról lehetett szó, a többiek személyazonosságát és állampolgárságát azonban egyelőre nem tudták biztosan megállapítani.

A halál okát egyelőre szintén nem tudták biztosan megmondani, de a rendőrség azt mondta, az áldozatok valószínűleg megfulladtak. Az azonban még egyelőre nem tisztázott, hogy a hűtőkocsi rakterébe tudott-e egyáltalán akár a hűtőrendszeren, akár a falakon keresztül levegő bejutni. A kocsi külső és belső falán is sérüléseket találtak, az is lehet, hogy ezek egy korábbi balesetből származtak, de egyelőre még nem tudnak biztosat.

Az osztrák rendőrség azt is megerősítette, hogy három embert őrizetbe vettek Magyarországon. Köztük van a teherautó tulajdonosa, egy libanoni származású bolgár állampolgár is. Két társa közül az egyik szintén bolgár, a harmadik pedig magyar személyi igazolvánnyal rendelkezik.

A magyar rendőrség az üggyel kapcsolatban azt közölte, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai csütörtökön "három bolgár és egy afgán állampolgárt" fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe, továbbá kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. Ezen túlmenően a nyomozók házkutatásokat, lefoglalásokat hajtottak végre és közel 20 főt tanúként hallgattak ki. Az ORFK közlése szerint nincs magyar elkövető az elfogott személyek között. Nem hivatalos forrásból a HVG úgy értesült, hogy az egyik elkövető magyar papírjai hamisak voltak.

A burgenlandi tartományi ügyész közölte, négy európai elfogatóparancsot adott ki, ezek alapján fogtak el három embert Magyarországon, az azonban egyelőre még kérdés, hogy mikor szállítják az elfogott férfiakat Ausztriába.

(Híradó - MTI - HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából