Ugrás a cikkhez
Reklám

Legalább 11 ember meghalt a kelet-indiai Dzsarkhand államban egy hindu vallási fesztiválon kialakult tolongásban hétfőn.

Az eset kora reggel történt Devgarh településen, ahol több száz hindu zarándok próbált meg másokat megelőzve bejutni a környék egyik templomába.

A templom előtt az éjszaka folyamán rengeteg ember gyűlt össze, mintegy 15 kilométeres sort alkottak. A tülekedés akkor kezdődött, amikor a templom kapuit kinyitották, majd a később érkezettek a rendfenntartók közbeavatkozása ellenére törtek előre.

A hatóságok adatai szerint mintegy kétszázezer ember zarándokolt el a templomhoz, hogy részt vegyen a hinduizmus egyik legfőbb istenének, Sivának a tiszteletére rendezendő egy hónapos fesztiválon.

Egy rendőrségi tisztviselő szerint a hatalmas tolongásban legalább 11 zarándok meghalt, köztük nyolc nő, és huszonnégyen megsérültek. A sérülteket kórházba szállították.

A sűrűn lakott Indiában egyre gyakrabban történnek hasonló tragédiák fesztiválok, illetve zarándoklatok alkalmával. Idén júliusban 27 ember meghalt, amikor egy fürdési rítussal egybekötött dél-indiai hindu fesztiválon tömegpánik tört ki. Ándhra Prades államban több tízezer ember nyomult a folyópartra, hogy megmártózzon, és ekkor haltak meg sokan a tolongásban.

Másfél évvel ezelőtt a közép-indiai Madhja Prades államban kitört tömegpánikban több mint 110 embert, elsősorban nőket és gyerekeket tapostak halálra. Dzsarkhand 255 kilométerre fekszik Bihár állam fővárosától, Patnától délre.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából